Danie główne / Drób

Kotlety mielone z indyka

Nie przepadam za mielonymi z kurczaka, ale ostatnio nabyłam indyka i pomyślałam, żeby trochę pokombinować z tym mięsem i wyszły mi pyszne kotlety mielone z indyka. Polecam!

Składniki ( 4 porcje):

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka); jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można użyć jeszcze bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odcisnąć.
  • Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę.
  • Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodaj jajko. Następnie uformuj kotlety, obtocz je w mące i  obsmaż na oleju na lekko złoty kolor.
  • Podawaj z Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz z Idealna mizeria

photofacefun_com_1515582074

Smacznego!

Comments

Alina
19 marca 2018 at 11:28

Robie takie juz od jakiegos czasu, ale zamiast bulki daje namoczone w mleku platki owsiane… polecam!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jajko w bułce

26 lutego 2018

Sushi

2 marca 2018