
Kotlety mielone z indyka
Nie przepadam za mielonymi z kurczaka, ale ostatnio nabyłam indyka i pomyślałam, żeby trochę pokombinować z tym mięsem i wyszły mi pyszne kotlety mielone z indyka. Polecam!
Składniki ( 4 porcje):
- 500 g mielonego mięsa indyka
- 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka); jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można użyć jeszcze bułki tartej
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 jajko
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odcisnąć.
- Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę.
- Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodaj jajko. Następnie uformuj kotlety, obtocz je w mące i obsmaż na oleju na lekko złoty kolor.
- Podawaj z Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz z Idealna mizeria
Comments
Robie takie juz od jakiegos czasu, ale zamiast bulki daje namoczone w mleku platki owsiane… polecam!
Fajny pomysł!