
Gulasz wołowy
Wołowina to mięso, które sobie cenię, wymaga ono sporo cierpliwości i czasu, aby odpowiednio je przyrządzić. Dziś zapraszam Cię na gulasz z wołowiny.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego na gulasz
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany 18% do zup
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka w proszku – do smaku
- ziele angielskie i liść laurowy
- kostka rosołowa – opcjonalnie
Przygotowanie:
- na patelni rozgrzej olej i przełóż na nią pokrojone w kostkę mięso, a następni obsmaż je na rumiano
- w garnku na dno połóż 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe, na nie przełóż usmażone mięso
- cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni, na której uprzednio smażone było mięso
- cebulę przełóż do garnka z mięsem
- zalej wszystko wodą niedużo ponad poziom mięsa, duś pod przykryciem na małym ogniu 3 godziny
- na pół godziny przed końcem duszenia, dodaj przyprawy do smaku, jeśli wolisz intensywniejszy smak, możesz dodać kostkę rosołową
- w małej misce połącz mąkę ze śmietaną, a następnie zahartuj gorącym wywarem z garnka, tak przygotowany płyn dolej do mięsa i wymieszaj
- gotuj wszystko razem do zgęstnienia sosu
- podawaj z ulubionymi dodatkami, np z Proste placki ziemniaczane