
Waniliowe ciasteczka maślane
Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.com. Ciasteczka te są bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego tak niesamowicie smaczne, że znikają bardzo szybko.
Składniki ( 20 ciasteczek):
- 120 g masła (nie margaryny do pieczenia), schłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zagnieć i wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę, spłaszcz ją lekko, owiń folią spożywczą, schłódź w lodówce przez około 30 minut.
- Z ciasta formuj kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz je widelcem, nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom.
- Piec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia.
- Można przechowywać do 7 dni, w puszce.
Comments
jakie fajne maluszki 🙂