Deser

Waniliowe ciasteczka maślane

Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.com. Ciasteczka te są bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego tak niesamowicie smaczne, że znikają bardzo szybko.

Składniki ( 20 ciasteczek):

  • 120 g masła (nie margaryny do pieczenia), schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu waniliowego

photofacefun_com_1514043370

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki  zagnieć i wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę, spłaszcz ją lekko, owiń folią spożywczą, schłódź w lodówce przez około 30 minut.
  2. Z ciasta formuj kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz je  widelcem, nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom.
  3. Piec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia.
  4. Można przechowywać do 7 dni, w puszce.

Smacznego!

Comments

21 lutego 2018 at 12:53

jakie fajne maluszki 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Gulasz wołowy

23 lutego 2018