Danie główne / Wołowina

Stek wołowy z sosem z zielonym pieprzem

Jestem przekonana, że tak przygotowany stek będzie smakował każdemu fanowi czerwonego mięsa.

photofacefun_com_1513524588

Składniki ( 2 porcje ):

  • 2 grube kotlety z ligawy wołowej
  • przyprawa do steków
  • olej do smażenia

na sos:

  • pół słoiczka zielonego, marynowanego pieprzu
  • 1 małe opakowanie śmietany kremówki
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól i świeżo zmielony pieprz

photofacefun_com_1513524682

Przygotowanie:

  1. mięso umyj, osusz, ponakłuwaj wykałaczką dosyć gęsto, posyp z obu stron przyprawą do steków, odłóż na bok
  2. do małego garnka wlej wody i wrzuć pieprz zielony, a następnie gotuj go ok 10 minut
  3. rozgrzej na patelni olej i usmaż stek do żądanego poziomu wysmażenia
  4. na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, zrób zasmażkę, do której oddaj śmietanę, dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz, a na końcu zielony obgotowany pieprz oraz odrobinę marynaty ze słoika z nim
  5. stek zdejmij z patelni, daj mu chwilę na to by soki w środku przestały buzować, pokrój go na grube plastry i układaj na talerzu w towarzystwie sosu i z pieczonymi ziemniaczkami oraz z sałatką grecką
  6. gotowe!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *