
Stek wołowy z sosem z zielonym pieprzem
Jestem przekonana, że tak przygotowany stek będzie smakował każdemu fanowi czerwonego mięsa.
Składniki ( 2 porcje ):
- 2 grube kotlety z ligawy wołowej
- przyprawa do steków
- olej do smażenia
na sos:
- pół słoiczka zielonego, marynowanego pieprzu
- 1 małe opakowanie śmietany kremówki
- łyżka masła
- łyżka mąki
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- mięso umyj, osusz, ponakłuwaj wykałaczką dosyć gęsto, posyp z obu stron przyprawą do steków, odłóż na bok
- do małego garnka wlej wody i wrzuć pieprz zielony, a następnie gotuj go ok 10 minut
- rozgrzej na patelni olej i usmaż stek do żądanego poziomu wysmażenia
- na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, zrób zasmażkę, do której oddaj śmietanę, dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz, a na końcu zielony obgotowany pieprz oraz odrobinę marynaty ze słoika z nim
- stek zdejmij z patelni, daj mu chwilę na to by soki w środku przestały buzować, pokrój go na grube plastry i układaj na talerzu w towarzystwie sosu i z pieczonymi ziemniaczkami oraz z sałatką grecką
- gotowe!
Comments
Cudowny obiad 🙂