Danie główne / Drób / Kolacja

Kurczak po azjatycku z papryką

Wok to niezwykle uniwersalne naczynie, którego lubię używać w kuchni. Dziś zapraszam na danie w nim przygotowane- kurczak po azjatycku z papryką ( przepis autorski)

Składniki ( na 2 porcje):

  • 250 g fileta z kurczaka
  • 1 czerwona papryka, ale jeśli wolisz w innym kolorze, także możesz jej użyć
  • olej do smażenia
  • czosnek granulowany, chilli sproszkowane do doprawienia mięsa
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

na sos:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

photofacefun_com_1513524014

Przygotowanie:

  1. mięso umyj, osusz, pokrój na małe kawałki, przełóż do miski, posyp przyprawami, wymieszaj, na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj
  2. rozgrzej wok z olejem, wrzuć mięso, podsmaż
  3. gdy mięso się smaży, pokrój paprykę w kostkę i dodaj następnie do woka do mięsa, smaż razem, aż mięso będzie lekko zrumienione
  4. w słoiku umieść składniki sosu, zakręć słoik i mocno nim potrząsaj, aż wszystkie składniki się połączą, spróbuj sosu i ewentualnie dostosuj do swojego smaku, dodaj mąkę ziemniaczaną, zakręć ponownie słoik i znów nim żwawo potrząsaj, wlej sos do woka z mięsem i papryką
  5. smaż wszystko razem chwilę do zgęstnienia sosu
  6. podawaj z ryżem, makaronem ryżowym bądź makaronem noodle
  7. gotowe!

Smacznego!

Comments

12 lutego 2018 at 12:37

Wygląda super! I właściwie wszystkie składniki mam w kuchni. A tofu zamiast kurczaka przejdzie?





12 lutego 2018 at 22:15

Czytasz w moich myslach😉chcialo mi „chinczyka”od jakiegos czasu. Zrobione i zjedzone…lapka w gore💪💪. Pycha…ja tylko dodalam ananasa bo lubie. Ale reszta bez zmian.





Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *