
Kurczak po azjatycku z papryką
Wok to niezwykle uniwersalne naczynie, którego lubię używać w kuchni. Dziś zapraszam na danie w nim przygotowane- kurczak po azjatycku z papryką ( przepis autorski)
Składniki ( na 2 porcje):
- 250 g fileta z kurczaka
- 1 czerwona papryka, ale jeśli wolisz w innym kolorze, także możesz jej użyć
- olej do smażenia
- czosnek granulowany, chilli sproszkowane do doprawienia mięsa
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
na sos:
- 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- mięso umyj, osusz, pokrój na małe kawałki, przełóż do miski, posyp przyprawami, wymieszaj, na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj
- rozgrzej wok z olejem, wrzuć mięso, podsmaż
- gdy mięso się smaży, pokrój paprykę w kostkę i dodaj następnie do woka do mięsa, smaż razem, aż mięso będzie lekko zrumienione
- w słoiku umieść składniki sosu, zakręć słoik i mocno nim potrząsaj, aż wszystkie składniki się połączą, spróbuj sosu i ewentualnie dostosuj do swojego smaku, dodaj mąkę ziemniaczaną, zakręć ponownie słoik i znów nim żwawo potrząsaj, wlej sos do woka z mięsem i papryką
- smaż wszystko razem chwilę do zgęstnienia sosu
- podawaj z ryżem, makaronem ryżowym bądź makaronem noodle
- gotowe!
Comments
Wygląda super! I właściwie wszystkie składniki mam w kuchni. A tofu zamiast kurczaka przejdzie?
Pewnie!
apetycznie wyglada 🙂
Czytasz w moich myslach😉chcialo mi „chinczyka”od jakiegos czasu. Zrobione i zjedzone…lapka w gore💪💪. Pycha…ja tylko dodalam ananasa bo lubie. Ale reszta bez zmian.
Pyszna propozycja 🙂