
Pieczone kotlety mielone w sosie grzybowym
Składniki:
na kotlety:
- 500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
na sos:
- wywar z gotowanych suszonych grzybów do pierogów, który został zamroziłam i teraz użyłam go jako bazy do sosu
zasmażka do sosu:
- masło oraz mąka
Przygotowanie:
- mięso przełożyć do miski, wbić jajo, dodać startą na grubych oczkach cukinię, dodać namoczoną w mleku bułkę oraz bułkę tartą oraz posiekaną cebulę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i tak powstałą masę formować w małe kotlety dłońmi i układać w naczyniu żaroodpornym
- naczynie z kotletami wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do zrumienienia, ok 20 minut
- na patelni rozpuść mało i dodawaj mąkę, aż zrobi się ładna rumiana zasmażka- musi być odrobinę gęstsza, bo następnie dodać należy do niej wywar z grzybów pozostały po ich gotowaniu do wigilijnych pierogów, dokładnie wszystko wymieszać, żeby sos zrobił się gładki i aksamitny
- kotlety po upieczeniu podawaj z sosem grzybowym wraz z ulubionymi dodatkami