Danie główne / Wieprzowina

Pieczone kotlety mielone w sosie grzybowym

photofacefun_com_1512304292Składniki:

na kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

na sos:

  • wywar z gotowanych suszonych grzybów do pierogów, który został zamroziłam i teraz użyłam go jako bazy do sosu

zasmażka do sosu:

  • masło oraz mąka

Przygotowanie:

  1. mięso przełożyć do miski, wbić jajo, dodać startą na grubych oczkach cukinię, dodać namoczoną w mleku bułkę oraz bułkę tartą oraz posiekaną cebulę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i tak powstałą masę formować w małe kotlety dłońmi i układać w naczyniu żaroodpornym
  2. naczynie z kotletami wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do zrumienienia, ok 20 minut
  3. na patelni rozpuść mało i dodawaj mąkę, aż zrobi się ładna rumiana zasmażka- musi być odrobinę gęstsza, bo następnie dodać należy do niej wywar z grzybów pozostały po ich gotowaniu do wigilijnych pierogów, dokładnie wszystko wymieszać, żeby sos zrobił się gładki i aksamitny
  4. kotlety po upieczeniu podawaj z sosem grzybowym wraz z ulubionymi dodatkami

photofacefun_com_1512304239Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *