
Ziemniaczki pieczone w maśle czosnkowym
Świetny dodatek do obiadu. Polecam! Dzięki tej metodzie przygotowania, ziemniaczki nie są twarde po pieczeniu i mają cudowną otoczkę z czosnku.
Składniki:
potrzebna ilość ziemniaków
masło
czosnek świeży
koperek świeży
Przygotowanie:
- ziemniaki umyj i obierz
- nastaw wodę w garnku bez soli i wrzuć pokrojone ziemniaki
- gotuj 13 minut
- odlej ziemniaki z wody i odparuj na małym ogniu
- w miseczce wymieszaj potrzebną ilość masła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanym koperkiem
- tak przygotowane masło dodaj do gorących ziemniaków w garnku
- dokładnie wymieszaj
- ziemniaki przełóż do naczynia do pieczenia
- wstaw je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ziemniaczki do pożądanego stopnia zarumienienia