Kolacja / Śniadanie

Croque monsieur po polsku czyli kanapka na ciepło

Croque (od francuskiego słowa croquer = „chrupać”, „gryźć”) – odmiana zapiekanki wywodząca się z Francji.

Francuski Croque

We Francji w przypadku Croque Madame lub Croque Monsieur mamy do czynienia z serem lub szynką gotowaną, które są umieszczane pomiędzy dwiema kromkami chleba. Tak przygotowana kanapka jest posypywana serem (ementalerem lub często też gruyèrem) i zapiekana w piekarniku. W przypadku Croque Madame, na zapiekance umieszcza się jeszcze jajko sadzone. W niektórych rejonach Francji chleb namacza się przed pieczeniem w rozbełtanym jajku. Całość można polać sosem beszamelowym.
źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Croque
photofacefun_com_1512143603
Ja dziś przedstawię Ci trochę zmodyfikowaną wersję, bo przede wszystkim z salami, zamiast szynki oraz nie robione na grillu, a na patelni.

Składniki:

na 2 sztuki

  • 100 g startego sera gouda
  • 4 kromki pszennego pieczywa bez skórki
  • 2 plastry salami
  • 1 rozmącone małe jajko

biały sos:

  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. połowę tartego sera rozsmarować na dwóch kromkach, przykryć plastrem salami, przykroić, aby nie wystawała. Odłożyć dwie łyżki stołowe sera. Resztą posypać salami. Przykryć pozostałymi kromkami chleba i przycisnąć.
  2. przygotować biały sos. Na małej patelni roztopić masło z olejem na średnim ogniu. Wsypać mąkę i mieszać przez minutę. Stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki i zgęstnieje. Zestawić z ognia, domieszać pozostały ser. Doprawić pieprzem do smaku, odstawić na bok w ciepłe miejsce.
  3. jajko rozmącić na talerzu do zupy. Kanapkę zanurzyć w jajku i przycisnąć tak, aby przykryć nim obie strony. Wyjąć z talerza. Powtórzyć czynność z drugą kanapką.
  4. rozgrzać mocno patelnię z odrobiną masła. Obsmażyć kanapki na złotobrązowy kolor z obu stron.
  5. naczynie do piekarnika wyłożyć folią aluminiową. Położyć na nim kanapki i posmarować je białym sosem.Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza  piekarnika i zapiekać do zarumienienia się sosu na wierzchu.

photofacefun_com_1512143700Smacznego!

Comments

2 lutego 2018 at 10:53

Pyszne! Robię czasami w weekendy, ale częściej croque madame 🙂



3 lutego 2018 at 15:07

Nigdy nie jadłam takiego uczciwie przygotowanego croque monsieur! Najwyższa pora to zmienić, wygląda pysznie 😀



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierogi z mięsem

3 lutego 2018