
Croque monsieur po polsku czyli kanapka na ciepło
Croque (od francuskiego słowa croquer = „chrupać”, „gryźć”) – odmiana zapiekanki wywodząca się z Francji.
Francuski Croque

Składniki:
na 2 sztuki
- 100 g startego sera gouda
- 4 kromki pszennego pieczywa bez skórki
- 2 plastry salami
- 1 rozmącone małe jajko
biały sos:
- 30 g masła
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki mąki pszennej
- 125 ml ciepłego mleka
- pieprz
Przygotowanie:
- połowę tartego sera rozsmarować na dwóch kromkach, przykryć plastrem salami, przykroić, aby nie wystawała. Odłożyć dwie łyżki stołowe sera. Resztą posypać salami. Przykryć pozostałymi kromkami chleba i przycisnąć.
- przygotować biały sos. Na małej patelni roztopić masło z olejem na średnim ogniu. Wsypać mąkę i mieszać przez minutę. Stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki i zgęstnieje. Zestawić z ognia, domieszać pozostały ser. Doprawić pieprzem do smaku, odstawić na bok w ciepłe miejsce.
- jajko rozmącić na talerzu do zupy. Kanapkę zanurzyć w jajku i przycisnąć tak, aby przykryć nim obie strony. Wyjąć z talerza. Powtórzyć czynność z drugą kanapką.
- rozgrzać mocno patelnię z odrobiną masła. Obsmażyć kanapki na złotobrązowy kolor z obu stron.
- naczynie do piekarnika wyłożyć folią aluminiową. Położyć na nim kanapki i posmarować je białym sosem.Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekać do zarumienienia się sosu na wierzchu.
Comments
Pyszne! Robię czasami w weekendy, ale częściej croque madame 🙂
😀
Nigdy nie jadłam takiego uczciwie przygotowanego croque monsieur! Najwyższa pora to zmienić, wygląda pysznie 😀