
Pyzy drożdżowe vel kluski poznańskie
Przepis zaczerpnięty z internetu.
Pampuchy, kluchy na gaciach, pyzy poznańskie- tak nazywa się te pyszne pyzy drożdżowe, które są super dodatkiem do obiadów. W niektórych częściach Polski przyrządza je się na słodko.
Składniki:
- 60 dag mąki
- 1 łyżka cukru
- 2 jaja
- 3 dag suchych drożdży
- 300 ml mleka
- mały kieliszek oleju
- sól
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać do miski.
2. Mleko lekko podgrzać, wrzucić drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek mąki i ponownie wymieszać (konsystencja powinna być zbliżona do kwaśnej śmietany). Rozczyn odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.
3.Do mąki dodać jaja, szczyptę soli, cukier, a następnie rozczyn. Całość dokładnie zagnieść. Dodać olej i zagnieść ponownie. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
4. Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto, oprószyć lekko mąką i rozwałkować na grubość 3 cm. Za pomocą szklanki wykrawać kółka, które należy ponownie odstawić na15 minut do wyrośnięcia.
5. Gotować na parze przez około 20 minut.
Smacznego!