Pyzy drożdżowe vel kluski poznańskie

Przepis zaczerpnięty z internetu.

Pampuchy, kluchy na gaciach, pyzy poznańskie- tak nazywa się te pyszne pyzy drożdżowe, które są super dodatkiem do obiadów. W niektórych częściach Polski przyrządza je się na słodko.

photofacefun_com_1515680819

Składniki:

  1. 60 dag mąki
  2. 1 łyżka cukru
  3. 2 jaja
  4. 3 dag suchych drożdży
  5. 300 ml mleka
  6. mały kieliszek oleju
  7. sól

photofacefun_com_1515680612

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać do miski.

2. Mleko lekko podgrzać, wrzucić drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek mąki i ponownie wymieszać (konsystencja powinna być zbliżona do kwaśnej śmietany). Rozczyn odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.

3.Do mąki dodać jaja, szczyptę soli, cukier, a następnie rozczyn. Całość dokładnie zagnieść. Dodać olej i zagnieść ponownie. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.

4. Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto, oprószyć lekko mąką i rozwałkować na grubość 3 cm. Za pomocą szklanki wykrawać kółka, które należy ponownie odstawić na15 minut do wyrośnięcia.

5. Gotować na parze przez około 20 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *