Danie główne / Dodatki

Pyzy drożdżowe vel kluski poznańskie

Przepis zaczerpnięty z internetu.

Pampuchy, kluchy na gaciach, pyzy poznańskie- tak nazywa się te pyszne pyzy drożdżowe, które są super dodatkiem do obiadów. W niektórych częściach Polski przyrządza je się na słodko.

photofacefun_com_1515680819

Składniki:

  1. 60 dag mąki
  2. 1 łyżka cukru
  3. 2 jaja
  4. 3 dag suchych drożdży
  5. 300 ml mleka
  6. mały kieliszek oleju
  7. sól

photofacefun_com_1515680612

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać do miski.

2. Mleko lekko podgrzać, wrzucić drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek mąki i ponownie wymieszać (konsystencja powinna być zbliżona do kwaśnej śmietany). Rozczyn odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.

3.Do mąki dodać jaja, szczyptę soli, cukier, a następnie rozczyn. Całość dokładnie zagnieść. Dodać olej i zagnieść ponownie. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.

4. Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto, oprószyć lekko mąką i rozwałkować na grubość 3 cm. Za pomocą szklanki wykrawać kółka, które należy ponownie odstawić na15 minut do wyrośnięcia.

5. Gotować na parze przez około 20 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierogi ruskie

29 stycznia 2018