
Pierogi ruskie
Uwielbiam te pierogi! Gdyby jeszcze szybciej je się robiło, to bym mogła je jeść codziennie.
Składniki ( na około 70 sztuk)
- podwójna porcja ciasta na pierogi, na które znajdziesz przepis tutaj
- 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżeczki soli (lub do smaku)
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 cebula i 2 łyżki masła lub smalcu do podsmażenia

Przygotowanie:
- Przygotować ciasto na pierogi z podwójnej ilości składników.
- Farsz:
– ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka, dodaj sól, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedź, włóż z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłucz dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudź, odparuj.
– ser pokrusz, rozgnieć widelcem lub praską. Wymieszaj z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem, a także majerankiem. Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle lub smalcu, dodaj do nadzienia, wymieszaj wszystko razem. - Szklanką lub specjalną pierogwonicą wycinaj kółka z ciasta, na środek nakładaj po porcji farszu – tyle ile się zmieści. Składaj ciasto na pół i zlepiaj dokładnie brzegi, uważaj aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układaj na stolnicy lub blacie podsypanych mąką. Przykryj ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła i jak będzie mocno wrzała, włóż pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 1,5 minuty. Pierogi wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na talerzach.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Comments
Mam podobnie- pierogi ruskie mogłabym jeść codziennie! 😉