Danie główne / Dodatki

Kopytka

Składniki ( 4-8 porcji):

  • 1 kg ziemniaków (400 g po ugotowaniu)
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć, obrać, większe przekroić, zalać wodą, posolić i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut lub do miękkości (wbity nóż ma gładko w nie wchodzić).
  2. Odcedzić i od razu rozgnieść praską na idealnie gładkie puree. Całkowicie ostudzić.
  3. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki, zrobić w środku wgłębienie i wbić w nie jajko. Całość posolić i zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką.
  4. Zagotować duży garnek z osoloną wodą. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek o grubości kciuka. Nożem odkrajać kawałki tzw. „kopytka” o szerokości ok. 1,5 – 2 cm.
  5. Wrzucać na gotującą się wodę i gotować przez ok. 4 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię lub do miękkości. W trakcie gotowania delikatnie przemieszać wodę drewnianą łyżką sprawdzając czy kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerze.

Propozycja podania:

  • z sosem z leśnych grzybów, na który przepis znajdziesz tutaj
  • a jeśli chcesz zrobić kopytka we włoskim stylu, tzw gnocchi, zajrzyj tutaj

photofacefun_com_1515855797

Smacznego!

Comments

11 października 2018 at 23:04

Pysznie, bardzo fajny przepis. Chyba polecę to wypróbować, mniam 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Placki

24 stycznia 2018