
Kopytka
Składniki ( 4-8 porcji):
- 1 kg ziemniaków (400 g po ugotowaniu)
- 200 g mąki
- 2 jajka
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć, obrać, większe przekroić, zalać wodą, posolić i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut lub do miękkości (wbity nóż ma gładko w nie wchodzić).
- Odcedzić i od razu rozgnieść praską na idealnie gładkie puree. Całkowicie ostudzić.
- Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki, zrobić w środku wgłębienie i wbić w nie jajko. Całość posolić i zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką.
- Zagotować duży garnek z osoloną wodą. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek o grubości kciuka. Nożem odkrajać kawałki tzw. „kopytka” o szerokości ok. 1,5 – 2 cm.
- Wrzucać na gotującą się wodę i gotować przez ok. 4 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię lub do miękkości. W trakcie gotowania delikatnie przemieszać wodę drewnianą łyżką sprawdzając czy kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerze.
Propozycja podania:
- z sosem z leśnych grzybów, na który przepis znajdziesz tutaj
- a jeśli chcesz zrobić kopytka we włoskim stylu, tzw gnocchi, zajrzyj tutaj
Comments
Pysznie, bardzo fajny przepis. Chyba polecę to wypróbować, mniam 🙂
Dziękuję 🙂