
Duszone udka z kurczaka z miodem i musztardą
Lubisz kurczaka? Czasem brakuje Ci już pomysłów na jego przygotowanie? Mam nadzieję, że ten przepis Ci pomoże 🙂 ( przepis autorski)
Składniki:
- 6 kurzych udek
- olej do smażenia
- włoszczyzna
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
marynata:
- pół szklanki oleju
- jedna łyżeczka przyprawy typu vegeta – możesz użyć po prostu soli
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 0,5 łyżeczki suszonej papryki chilli
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 łyżka ostrej musztardy
zasmażka do sosu:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
- mięso umyj, osusz, włóż do miski, w której będzie się marynować
- połącz ze sobą składniki marynaty i zalej nimi kurczaka, wymieszaj dokładnie, odstaw do lodówki do 24 godziny
- mięso wyjmij z lodówki, na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso na rumiano z każdej strony
- w czasie gdy smaży się mięso, obierz, pokrój i ułóż na dnie garnka włoszczyznę oraz ziele i liść laurowy
- na warzywach ułóż usmażone mięso i zalej wodą tak by prawie zakrywała zawartość garnka
- duś na małym ogniu pod przykrycie przez godzinę
- przed końcem gotowanie, na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, do tak przygotowane masy wlej 3 chochle sos z mięsa i dokładnie wymieszaj, możesz użyć miksera, w zasmażce z sosem nie ma być grudek
- tak przygotowaną zawartość patelni dodaj do garnka, zamieszaj
- gotowe!
- moje inne dania z drobiu znajdziesz TUTAJ
Smacznego!
Comments
Mniam! Wygląda smakowicie! 🙂
Dziękuję 🙂
Uwielbiam udka, pyszna propozycja 🙂