Danie główne / Kolacja

Kluski leniwe

Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku

Składniki(2 – 4 porcje):

  • 300 g tłustego twarogu
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • około 1/3 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

  • Twaróg włożyć do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek. Ser można też zmielić (bez jajka) w maszynce do mięsa. Gładkiego sera śmietankowego nie trzeba mielić, wystarczy wymieszać z jajkiem.
  • Stolnicę podsypać mąką pszenną (około 1 – 2 łyżki), wyłożyć ser z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej (rzadsze sery mogą potrzebować troszkę więcej mąki).
  • Zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę. Podzielić na 2 części i z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszczyć go szerokim nożem i pokroić ukośnie na kawałki.
  • Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać np. z bułką tartą smażoną z masłem.

Propozycja podania:

Bułka tarta z masłem: kilka łyżek bułki tartej wsypać na patelnię i mieszając lekko zrumienić, dodać kilka łyżek masła i rozpuścić je ciągle mieszając. Chwilkę razem podsmażyć i po chwili odstawić z ognia. Dodać łyżkę cukru. Zamieszać. W razie potrzeby dodać więcej masła.
photofacefun_com_1515855688.jpg

Smacznego!

Comments



23 stycznia 2018 at 18:09

chodzą za mną leniwe od jakiegoś czasu, a teraz trafiłam na ten wpis – to chyba przeznaczenie 😀



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Fit deser w minutę

22 stycznia 2018