Deser / Kolacja / Śniadanie

Waniliowe placuszki z rodzynkami

Te placuszki to świetny pomysł zarówno na śniadanie, kolację jak i na deser! Zainspirowałam się Kwestią Smaku, ale nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała oryginalnego przepisu.

photofacefun_com_1513338504

Składniki ( 10 sztuk):

  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 225 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 aromat waniliowy
  • tłuszcz do smażenia

photofacefun_com_1513338429

 

Przygotowanie:

  1. W pierwszej misce wymieszać  jogurt z cukrem wanilinowym, aromatem waniliowym oraz jajkami. Dodać roztopione masło i ponownie wymieszać.
  2. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, wymieszać.
 Przesypać do składników z pierwszej miski  i wymieszać delikatnie rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
 Na końcu dodać rodzynki i wymieszać
  3. Rozgrzać patelnię i ją lekko natłuścić. Nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka i smażyć przez ok. 1 – 2 minuty aż placki będą zrumienione od spodu. Za pomocą łopatki przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
 Placki wychodzą dosyć grube więc należy je smażyć na małym ogniu, wielokrotnie przewracając, tak aby w środku nie były surowe
  4. Usmażyć resztę placków i podawać z ulubionymi dodatkami

photofacefun_com_1513338381

Smacznego!

Comments

23 stycznia 2018 at 19:48

Porywam tylko wygrzebię rodzynki 😉



11 lutego 2018 at 22:30

Jakie pyyyszne placuszki!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jajka na chmurce

19 stycznia 2018

Fit deser w minutę

22 stycznia 2018