
Waniliowe placuszki z rodzynkami
Te placuszki to świetny pomysł zarówno na śniadanie, kolację jak i na deser! Zainspirowałam się Kwestią Smaku, ale nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała oryginalnego przepisu.
Składniki ( 10 sztuk):
- 350 g jogurtu naturalnego
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 225 g mąki orkiszowej typ 2000
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki rodzynek
- 1 aromat waniliowy
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- W pierwszej misce wymieszać jogurt z cukrem wanilinowym, aromatem waniliowym oraz jajkami. Dodać roztopione masło i ponownie wymieszać.
- Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, wymieszać. Przesypać do składników z pierwszej miski i wymieszać delikatnie rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Na końcu dodać rodzynki i wymieszać
- Rozgrzać patelnię i ją lekko natłuścić. Nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka i smażyć przez ok. 1 – 2 minuty aż placki będą zrumienione od spodu. Za pomocą łopatki przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Placki wychodzą dosyć grube więc należy je smażyć na małym ogniu, wielokrotnie przewracając, tak aby w środku nie były surowe
- Usmażyć resztę placków i podawać z ulubionymi dodatkami
Comments
Porywam tylko wygrzebię rodzynki 😉
Jakie pyyyszne placuszki!