
Jajka na chmurce
Jajka na chmurce to pyszne śniadanie na ciepło, które możesz przygotować w 10 minut.
Składniki ( 4 porcje):
- 4 jajka
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180ºC.
- Żółtka oddziel od białek. Ostrożnie, by nie przebić żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Dodaj starty parmezan i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wyłóż 4 porcje ubitej piany. Kształtem powinny przypominać sadzone jajka lub chmurki. Za pomocą łyżki zrób w każdej niewielkie wgłębienie, do którego później włożysz żółtko.
- Piecz około 3 minuty.
- Podpieczone białka wyjmij z piekarnika. We wgłębienia włóż po jednym żółtku i ponownie wstaw do piekarnika.
- Zapiecz kolejne 3 minuty.
- Przełóż na talerze, oprósz świeżo mielonym pieprzem i posypane szczypiorkiem i z pieczywem.
- moje inne przepisy na śniadania znajdziesz TUTAJ
Smacznego!
OKA W ROSOLE NA FACEBOOKU- ZAPRASZAM, KLIKNIJ W TEN NAPIS 🙂
Comments
Pięknie się prezentuje 🙂