
Kotlety mielone z indyka
Składniki ( 4 porcje):
- 500 g mielonego mięsa indyka
- 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 jajko
- mąka pszenna
- olej roślinny
Przygotowanie:
- Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij.
- Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę.
- Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformuj kotlety, obtocz je w mące i obsmaż na oleju na lekko złoty kolor.
- idealnie pasuje do nich mizeria
- moje inne przepisy na drób znajdziesz TUTAJ
Smacznego!