Danie główne / Drób

Kotlety mielone z indyka

Składniki ( 4 porcje):

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • olej roślinny

photofacefun_com_1515082755.jpg

Przygotowanie:

  1. Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij.
  2. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę.
  3. Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformuj kotlety, obtocz je w mące i obsmaż na oleju na lekko złoty kolor.
  4. idealnie pasuje do nich mizeria
  5. moje inne przepisy na drób znajdziesz TUTAJ

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jajka na chmurce

19 stycznia 2018