
Kurczak na ostro z ananasem i makaronem ryżowym
Lubisz zestawienie słodko -ostre w jedzeniu? Jeśli tak, to ten przepis jest idealny dla Ciebie! (przepis autorski)
Składniki – na dwie porcje
filet i marynata:
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 – 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka imbiru w proszku
ananas – marynata:
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- sok z 1/2 cytryny
a także:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 gałązki szczypiorku

Przygotowanie
- Kurczaka pokroić na kostkę i przełożyć do miski, a następnie dodać składniki marynaty.Wymieszać i odstawić na pół godziny..
- Do drugiej miski włożyć kawałki ananasa i dodać resztę składników marynaty. Wymieszać i odstawić na pół godziny.
- Do woka wlać 1 łyżkę oleju lub oliwy, podgrzać, dodać kawałki kurczaka z marynatą i obsmażać przez około 3 – 4 minuty co jakiś czas mieszając. Po obsmażeniu zdjąć wszystko z woka i wyłożyć na talerz. lub na specjalną podstawkę do woka
- Do woka włożyć ananasa bez marynaty (marynaty nie wylewać!), dodać 1 łyżkę oliwy lub oleju i obsmażać go przez około 2 – 3 minuty, wlewając po łyżce marynatę gdyby ananas zaczynał przywierać do dna patelni. Możesz też dodać odrobinę syropu z ananasa jeśli lubisz słodsze smaki
- Na koniec wlać pozostałą marynatę, odłożonego kurczaka, zagotować, trzymać jeszcze na ogniu przez chwilkę aby smaki się połączyły.
- Dodać do woka przygotowany uprzednio według przepisu na opakowaniu, makaron ryżowy, dokładnie wymieszać.
- Na końcu dodać szczypior, wymieszać.
- moje inne przepisy na drób znajdziesz TUTAJ
Smacznego!
Comments
Pysznie się prezentuje moje smaki 🙂