Danie główne / Drób

Kurczak na ostro z ananasem i makaronem ryżowym

Lubisz zestawienie słodko -ostre w jedzeniu? Jeśli tak, to ten przepis jest idealny dla Ciebie! (przepis autorski)

photofacefun_com_1513255036

Składniki – na dwie porcje

filet i marynata:

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 – 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka imbiru  w proszku

ananas – marynata:

  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • sok z 1/2 cytryny

a także:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 gałązki szczypiorku
photofacefun_com_1513254620

Przygotowanie

  • Kurczaka pokroić na kostkę i przełożyć do miski, a następnie dodać składniki marynaty.Wymieszać i odstawić na pół godziny..
  • Do drugiej miski włożyć kawałki ananasa i dodać resztę składników marynaty. Wymieszać i odstawić na pół godziny.
  • Do woka wlać 1 łyżkę oleju lub oliwy, podgrzać, dodać kawałki kurczaka z marynatą i obsmażać przez około 3 – 4 minuty co jakiś czas mieszając. Po obsmażeniu zdjąć wszystko z woka i wyłożyć na talerz. lub na specjalną podstawkę do woka

photofacefun_com_1513254832

  • Do woka włożyć ananasa bez marynaty (marynaty nie wylewać!), dodać 1 łyżkę oliwy lub oleju i obsmażać go przez około 2 – 3 minuty, wlewając po łyżce marynatę gdyby ananas zaczynał przywierać do dna patelni. Możesz też dodać odrobinę syropu z ananasa jeśli lubisz słodsze smaki

photofacefun_com_1513254881

  • Na koniec wlać pozostałą marynatę, odłożonego kurczaka, zagotować, trzymać jeszcze na ogniu przez chwilkę aby smaki się połączyły.
  • Dodać do woka przygotowany uprzednio według przepisu na opakowaniu, makaron ryżowy, dokładnie wymieszać.

photofacefun_com_1513254927

  • Na końcu dodać szczypior, wymieszać.
  • moje inne przepisy na drób znajdziesz TUTAJ

photofacefun_com_1513254974

Smacznego!

 

Comments

23 stycznia 2018 at 19:51

Pysznie się prezentuje moje smaki 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kotlety mielone z indyka

18 stycznia 2018