
Wołowina po wietnamsku na ostro
Od czasu do czasu warto skusić się na mięso wołowe. Bardzo lubię je w azjatyckim wydaniu. Dziś podam wołowinę po wietnamsku na ostro (przepis autorski)
Składniki:
- 300 g wołowiny z udźca
- 8 suszonych grzybków mung
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- olej do smażenia
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1 posiekana w kostkę cebula
- 6 łyżek mleczka koksowego
- 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych bez soli
- sos sojowy 2 łyżki
Przygotowanie:
- mięso umyj i pokrój w cienkie paski, olej rozgrzej w woku i wrzuć mięso, smaż na dużym ogniu, cały czas mieszając, gdy białko w mięsie się zetnie, dodaj cebulę i czosnek, zamieszaj
- grzybki mung zalej wrzątkiem i mocz przez 5 minut, następnie wyjmij z wody i posiekaj
- do woka dodaj przyprawy oraz sos sojowy, wymieszaj
- następnie dodaj do woka mleczko kokosowe i posiekane grzyby mung, zamieszaj
- smaż wszystko razem jeszcze chwilę, a na koniec dodaj uprażone orzeszki ziemne
- podawaj z makaronem ryżowym lub z ryżem
- moje inne przepisy na wołowinę znajdziesz tutaj
Comments
zapowiada się smakowicie 🙂
Ja zazwyczaj do dań orientalnych wykorzystuję kurczaka, wołowinę sporadycznie 🙂
Kurczak jest przyjaźniejszy w przygotowaniu, pozdrawiam!