….że też ja nie znałam wcześniej tego przepisu na domowy serek z jogurtu! naprawdę świetna sprawa, nie dość, że dodajesz swoje ulubione przyprawy, to wiesz co jesz! polecam!
Składniki:
– Jogurt grecki lub naturalny – 1 kg
-ulubione przyprawy, ja dodałam suszony czosnek
– gaza lub tetrowa ściereczka
Przygotowanie:
1. Sitko ustawione na misce wyłóż ściereczką ,wylej jogurt na sitko ,dodaj sól ,wymieszaj ,zwiń ściereczkę, powieś gdzieś na jakieś 15 minut ją, żeby ściekło co trzeba z jogurtu i wstaw do lodówki- ja wstawiłam na sitku serek nad miseczką, żeby nadal sobie ściekał spokojnie, a przy okazji serek miał ładny kształt sitka
2. Po około 10 ,12 godzinach otrzymasz serek na kanapkę
3. Po około 24 ,48 godzinach ser na sernik
4. Po około 3 ,4 dniach serek z którego można robić kuleczki , obtaczać w ulubionych przyprawach i zalać oliwą . Taki ser w słoiku w lodówce może stać do 3 tygodni.
Smacznego!