
Boeuf Stroganow
Boeuf Stroganow to na pewno danie, które wymaga dobrego mięsa i czasu, ale warto je zrobić, bo jest bardzo smaczne.
Składniki ( 2 porcje):
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 500 g polędwicy wołowej
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól i pieprz
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 4 ogórki kiszone
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebule pokrój w piórka, posól i zeszklij na łyżce oliwy w średniej wielkości garnku. Pieczarki pokrój w kostkę, dołóż do garnka, zamieszaj i jeszcze chwilę podsmaż.
- Mięso oczyść z błon, pokrój w cienkie paski i szybko obsmaż (aż zmieni kolor na szary) na łyżce oliwy na dużej patelni. Posól i przełóż do garnka z warzywami.
- Mięso z warzywami zalej wodą, lekko ponad poziom mięsa i warzyw. Dopraw pieprzem i mieloną papryką (słodką i ostrą). Zagotuj i duś na małym ogniu do miękkości mięsa (w przypadku polędwicy mięso będzie od razu miękkie).
- Ogórki pokrój z kostkę i dodaj do garnka w pozostałymi składnikami, zamieszaj.
- W razie potrzeby Stroganowa można zagęścić mąką i masłem w formie zasmażki. W tym celu należy rozpuścić na patelni łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek, po czym dodać do potrawy, wymieszać i zagotować.
Inne moje przepisy na dania główne znajdziesz TUTAJ