Danie główne / Wołowina

Bitki wołowe z kluskami śląskimi i buraczkami

photofacefun_com_1512577565

Wołowina to mięso, które wymaga cierpliwości. Dziś zapraszam na bitki wołowe z kluskami śląskimi ( przepis na nie znajdziesz tutaj) oraz buraczkami.

Składniki:

  • 2 kotlety w udźca wołowego porządnie rozbite
  • 3 listki laurowe i 3 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól do smaku

na zasmażkę:

  • masło i mąka pszenna

photofacefun_com_1512577370

Przygotowanie:

  • mięso popieprz, nie sól teraz, bo będzie twarde, solić będziesz przed końcem gotowania
  • na patelni obsmaż kotlety na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony, następnie usmaż na rumiano posiekaną w kostkę cebulę
  • przełóż do garnka, dodaj ziele i liście laurowe, zalej wodą niewiele ponad poziom mięsa
  • duś na małym ogniu pod przykryciem ok 3 godziny
  • na ok 15 min przed końcem dodaj do garnka zasmażkę zrobioną z rozpuszczonego masła na patelni oraz z łyżeczki mąki razem zasmażonej
  • gotowe!
  • moje inne dania z wołowiny znajdziesz tutaj

photofacefun_com_1512577670

Smacznego!

Comments

12 stycznia 2018 at 10:30

pysznie i soczyście <3



Annn
12 stycznia 2018 at 12:39

Bardzo apetyczne, aż ślinka cieknie. Ja bym dla urozmaicenia podała z sosem grzybowym, bardzo dobrze pasuje do klusek śląskich. Ostatnio ugotowałam na koncentracie grzybowej Krakus i wyszedł bardzo dobry. Dzięki za przepis!



Skomentuj Annn Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Boeuf Stroganow

13 stycznia 2018