
Bitki wołowe z kluskami śląskimi i buraczkami
Wołowina to mięso, które wymaga cierpliwości. Dziś zapraszam na bitki wołowe z kluskami śląskimi ( przepis na nie znajdziesz tutaj) oraz buraczkami.
Składniki:
- 2 kotlety w udźca wołowego porządnie rozbite
- 3 listki laurowe i 3 ziela angielskie
- 1 cebula
- olej do smażenia
- pieprz, sól do smaku
na zasmażkę:
- masło i mąka pszenna
Przygotowanie:
- mięso popieprz, nie sól teraz, bo będzie twarde, solić będziesz przed końcem gotowania
- na patelni obsmaż kotlety na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony, następnie usmaż na rumiano posiekaną w kostkę cebulę
- przełóż do garnka, dodaj ziele i liście laurowe, zalej wodą niewiele ponad poziom mięsa
- duś na małym ogniu pod przykryciem ok 3 godziny
- na ok 15 min przed końcem dodaj do garnka zasmażkę zrobioną z rozpuszczonego masła na patelni oraz z łyżeczki mąki razem zasmażonej
- gotowe!
- moje inne dania z wołowiny znajdziesz tutaj
Comments
pysznie i soczyście <3
:*
Bardzo apetyczne, aż ślinka cieknie. Ja bym dla urozmaicenia podała z sosem grzybowym, bardzo dobrze pasuje do klusek śląskich. Ostatnio ugotowałam na koncentracie grzybowej Krakus i wyszedł bardzo dobry. Dzięki za przepis!
Fajny pomysł z tym sosem grzybowym, wczoraj robiłam pyzy drożdżowe z takowym sosem. Pozdrawiam!