Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku

photofacefun_com_1515012939.jpg

Składniki ( 4 porcje):

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 400 ml wody lub bulionu ( ja użyłam po prostu rosołu z poprzedniego dnia)
  • 1 marchewka
  • szczypta kurkumy w proszku lub curry
  • 1 łyżeczka masła
  • oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko lub woda

Przygotowanie:

  1. Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij.
  2. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę.
  3. Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformuj niewielkie kulki, obtocz je w mące i krótko obsmaż na oleju na lekko złoty kolor.
  4. W garnku zagotuj wodę lub bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, kurkumy / curry oraz masła. Dopraw solą i pieprzem. Do gotującego się wywaru włóż podsmażone kulki. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie 2 – 3 razy delikatnie obróć pulpeciki.
  5. Pod koniec gotowania zagęść sos mąką pszenną i ziemniaczaną (po ok. 1 łyżeczce), którą przesiej przez sitko, bezpośrednio do wywaru. Całość pogotuj chwilę bez przykrycia aż nieco zgęstnieje. Pod koniec dodaj pozostałą łyżkę posiekanego koperku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *