
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym
Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku
Składniki ( 4 porcje):
- 500 g mielonego mięsa indyka
- 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 jajko
- 400 ml wody lub bulionu ( ja użyłam po prostu rosołu z poprzedniego dnia)
- 1 marchewka
- szczypta kurkumy w proszku lub curry
- 1 łyżeczka masła
- oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko lub woda
Przygotowanie:
- Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij.
- Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę.
- Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformuj niewielkie kulki, obtocz je w mące i krótko obsmaż na oleju na lekko złoty kolor.
- W garnku zagotuj wodę lub bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, kurkumy / curry oraz masła. Dopraw solą i pieprzem. Do gotującego się wywaru włóż podsmażone kulki. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie 2 – 3 razy delikatnie obróć pulpeciki.
- Pod koniec gotowania zagęść sos mąką pszenną i ziemniaczaną (po ok. 1 łyżeczce), którą przesiej przez sitko, bezpośrednio do wywaru. Całość pogotuj chwilę bez przykrycia aż nieco zgęstnieje. Pod koniec dodaj pozostałą łyżkę posiekanego koperku.
Smacznego!