Danie główne / Drób

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku

photofacefun_com_1515012939.jpg

Składniki ( 4 porcje):

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 400 ml wody lub bulionu ( ja użyłam po prostu rosołu z poprzedniego dnia)
  • 1 marchewka
  • szczypta kurkumy w proszku lub curry
  • 1 łyżeczka masła
  • oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko lub woda

Przygotowanie:

  1. Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij.
  2. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę.
  3. Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformuj niewielkie kulki, obtocz je w mące i krótko obsmaż na oleju na lekko złoty kolor.
  4. W garnku zagotuj wodę lub bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, kurkumy / curry oraz masła. Dopraw solą i pieprzem. Do gotującego się wywaru włóż podsmażone kulki. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie 2 – 3 razy delikatnie obróć pulpeciki.
  5. Pod koniec gotowania zagęść sos mąką pszenną i ziemniaczaną (po ok. 1 łyżeczce), którą przesiej przez sitko, bezpośrednio do wywaru. Całość pogotuj chwilę bez przykrycia aż nieco zgęstnieje. Pod koniec dodaj pozostałą łyżkę posiekanego koperku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sałatka z kaszą kuskus

11 stycznia 2018