
Frytki smażone na smalcu
Smażyliście kiedyś frytki na smalcu? Jeśli nie to koniecznie wypróbujcie tę metodę, a jeszcze w połączeniu z metodą wolnego smażenia frytek którą znajdziecie tutaj , nie będziecie zawiedzeni. Frytki są super chrupiące i pyszne. Nie muszę chyba dodawać, że najlepiej smażyć na własnoręcznie zrobionym smalczyku.
Składniki:
- ziemniaki
- domowy smalec, potrzeba go dużo, tak aby po stopieniu w garnku nim wypełnionym dało się usmażyć frytki
Przygotowanie:
- ziemniaki umyć, obrać, pokroić we frytki
- smalec rozgrzać
- włożyć frytki
- smażyć do ulubionego poziomu zarumienienia
- wyjąć je z tłuszczu do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu, posolić
- przełożyć na talerz do jedzenia
- gotowe!
Comments
Nie wiem, czy skusiłabym się na frytki ze smalcu 🙂
A jakie masz obawy do takiej formy ich przygotowania?
McDonalds smazy tylko na smalcu dlatego takie dobre 😉