
Krewetki na ostro
Uwielbiam owoce morza, te krewetki to mój debiut w ich przygotowaniu.
Składniki ( 2 porcje):
- opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych
- 2 szklanki oleju
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku
- 6 ostrych papryczek
Przygotowanie:
- krewetki rozmroź
- na patelni rozgrzej olej
- przełóż na patelnię krewetki, smaż na mocnym ogniu około 3 minut
- czosnek obierz i pokrój w plastry, dodaj do krewetek na patelni, zmniejsz ogień
- papryczki pokrój w kawałki dowolnej wielkości, dodaj do krewetek i czosnku na patelni, smaż wszystko razem około 5 minut
- następnie wyjmij naczynie żaroodporne i przełóż do niego zawartość patelni ,ale bez oleju, użyj cedzaka, polej wszytko oliwą z oliwek i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut, lub podgrzej w piekarniku danie później, tuż przed jego jedzeniem, podawaj na stół w tymże naczyniu
- doskonale smakuje w dobrym pieczywem, a moczenie go w aromatycznej oliwie z naczynia to niebo w gębie