Dodatki / Karnawał / Przystawki / Ryby / Sylwester

Krewetki na ostro

Uwielbiam owoce morza, te krewetki to mój debiut w ich przygotowaniu.

Składniki ( 2 porcje):

  • opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych
  • 2 szklanki oleju
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 ostrych papryczek

photofacefun_com_1514750604.jpg

Przygotowanie:

  1. krewetki rozmroź
  2. na patelni rozgrzej olej
  3. przełóż na patelnię krewetki, smaż na mocnym ogniu około 3 minut
  4. czosnek obierz i pokrój w plastry, dodaj do krewetek na patelni, zmniejsz ogień
  5. papryczki pokrój w kawałki dowolnej wielkości, dodaj do krewetek i czosnku na patelni, smaż wszystko razem około 5 minut
  6. następnie wyjmij naczynie żaroodporne i przełóż do niego zawartość patelni ,ale bez oleju, użyj cedzaka, polej wszytko oliwą z oliwek i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut, lub podgrzej w piekarniku danie później, tuż przed jego jedzeniem, podawaj na stół w tymże naczyniu
  7. doskonale smakuje w dobrym pieczywem, a moczenie go w aromatycznej oliwie z naczynia to niebo w gębie

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rosół z kołdunami

6 stycznia 2018