Drób / Wołowina / Zupy

Rosół z kołdunami

Dotąd jadałam rosół w makaronem. Postanowiłam jednak zaszaleć 😉 i zrobić tym razem rosół z kołdunami. Fakt, jest to bardziej pracochłonne danie niż wersja z makaronem, ale ten smak…..warto!

Składniki:

na rosół:

  • porcja rosołowa drobiowa
  • porcja rosołowa wołowa
  • 2 uda z kurczaka
  • włoszczyzna
  • 3 ziela angielskie i 3 liście laurowe
  • sól, pieprz

na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

farsz:

  • mięso z rosołu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

rosół:

  1. mięso umyj, włóż do dużego garnka, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zalej wodą ok 2 cm ponad mięso, gotuj na małym ogniu przez około godzinę, w międzyczasie zbieraj z wierzchu za pomocą cedzaka szum, który wytrąca się z mięsa, po godzinie dodaj pokrojoną włoszczyznę i gotuj razem jeszcze godzinę na małym ogniu. Jeśli rosół będzie się gotował zbyt mocno, stanie się mętny, a tego nie chcemy.
  2. po tym czasie gotowanie, wyjmij do dużej miski mięso z rosołu i trochę marchewki a sam rosół dopraw solą i pieprzem do smaku

farsz:

  1. mięso z rosołu odbierz z kości i zmiel wraz z marchewką, dodaj sól i pieprz do smaku, jeśli farsz wydaje Ci się zbyt suchy, dodaj odrobinę rosołu

ciasto:

  1. wysyp mąkę na stolnicę, zrób w niej na środku wgłębienie w które wsyp szczyptę soli i wlej olej, zacznij ugniatać ciasto, dodając powoli ciepłą wodę, ugniataj je, aż stanie się sprężyste. Podziel je na 4 porcje i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek na wysypanej mąką stolnicy. Następnie wykrawaj kółka szklanką, na każde takie kółko nałóż farsz około 1 łyżeczki i zlepiaj jak pierogi, a następnie złącz końce pierogów ze sobą, tak aby powstał kołdun ( które de facto wygląda tak samo jak uszko wigilijne)
  2. w dużym garnku zagotuj wodę z olejem i solą i wrzuć do niej kołduny, od momentu ich wypłynięcia na wierzch, gotuj je ok 3-5 minut. Tak przygotowane kołduny przełóż do talerza i zalej gorącym rosołem
  3. inny mój przepis na rosół znajdziesz tutaj

photofacefun_com_1514369810.jpg

Smacznego!

Comments

6 stycznia 2018 at 14:28

Ha…no i wiem co bedzie na obiad😊tylko moze zostane przy makaronie dzisiaj… bo czas mnie goni.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tradycje karnawałowe

5 stycznia 2018

Krewetki na ostro

7 stycznia 2018