
Szynka barbecue
Przepis ten jest bardzo prosty w wykonaniu i pozawala zastosować zalegający w domu sos barbecue, który w głównej mierze ma zastosowanie w okresie grillowym, a zimną smętnie stoi zapomniany w lodówce ( przepis autorski)
Składniki:
- szynka wieprzowa pokrojona w kotlety
- sos barbecue
Ja polecam ten:
- sól
- olej do smażenia
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- mięso umyj, przełóż do naczynia, w którym będzie się marynowało, zalej sosem barbecue, wymaceruj mięso w nim dokładnie, odstaw do lodówki na 24 godziny
- mięso wyjmij z lodówki, rozgrzej olej na patelni i obsmaż na nim mięso z obu stron
- mięso przełóż do garnka i zlej do niego również wszystko co zostało na patelni, zalej wodą nieco powyżej poziomu mięsa i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny
- na końcu gotowania, w kubku wymieszaj jogurt z mąką, a następnie zahartuj tę mieszankę gorącym sosem z garnka, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, dodaj do mięsa, dosyp soli do smaku
- i wszystko razem wymieszaj
- gotowe!
Comments
Bardzo apetyczny kawał mięcha 🙂