Wielkanoc / Zupy

Żurek

Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku

photofacefun_com_1514750179

Składniki ( 4 porcje)

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 400 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 500 g wędzonego boczku
  • 500 ml żuru
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek śmietanki 18% lub 30% (do zup i sosów)

ORAZ

  • ugotowane jajka
  • chleb
  • biała kiełbasa

Przygotowanie:

  1. Przygotować bulion jarzynowy.Przecedzony bulion zagotować z dodatkiem pokrojonych na 2 – 3 części wędzonych żeberek lub kości. Gotować przez ok. 20 minut.
  2. Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  3. Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący sposób: nieobrany czosnek położyć na małej patelence i prażyć go przez ok. 10 minut, następnie delikatnie rozgnieść.
  4. Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
  5. Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można upiec według wskazówek poniżej).
  6. Żurek podawać z ugotowanym jajkiem i pieczywem.

photofacefun_com_1514750225.jpg

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *