
Sernik na zimno o smaku pomarańczowym z gorzką czekoladą
Nie jestem orłem jeśli chodzi o ciasta, ale to wyjątkowo mi się udało i dodam, że sama je zmodyfikowałam, a więc to niejako przepis autorski 🙂
Składniki:
- 1 kg sera na sernik ( ja kupuję taki w wiaderku w supermarkecie)
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 aromat pomarańczowy
- 2 rządki gorzkiej czekolady
- 2 mandarynki do dekoracji
Przygotowanie:
- jedną galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, a nie jak jest napisane, że w 500 ml, przestudzić
- czekoladę zetrzeć na tarce do warzyw na najdrobniejszych oczkach
- do misy miksera przełożyć ser, dodać przestudzoną galaretkę i miksować przez ok 3 minuty, dodać aromat pomarańczowy oraz czekoladę, miksować jeszcze minutę
- tortownicę wyłożyć folią spożywczą na dnie i po bokach, na wierzch natomiast położyć folię aluminiową, zrób to tak by nie było szpar i szczelin, bo ta dziadyga masa serowa lubi sobie wypływać z tortownicy 😉
- przelej masę do tortownicy i wstaw do lodówki na 8 godzin, będzie już porządnie zastygnięta
- na ok godzinę przed wyjęciem tortownicy rozpuść w gorącej wodzie drugą galaretkę, przestudź ją i daj jej trochę już stężeć
- wyjmij tortownicę z lodówki,obierz mandarynki, ułóż je na wierzchu masy serowej
- na wierzch wylej tężejącą już galaretkę, wstaw tortownicę z ciastem znów do lodówki do zastygnięcia galaretki na wierchu
- gotowe!