Boże Narodzenie / Deser / Sylwester

Sernik na zimno o smaku pomarańczowym z gorzką czekoladą

Nie jestem orłem jeśli chodzi o ciasta, ale to wyjątkowo mi się udało i dodam, że sama je zmodyfikowałam, a więc to niejako przepis autorski 🙂

photofacefun_com_1514666524

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik ( ja kupuję taki w wiaderku w supermarkecie)
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 aromat pomarańczowy
  • 2 rządki gorzkiej czekolady
  • 2 mandarynki do dekoracji

photofacefun_com_1514666475

Przygotowanie:

  1. jedną galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, a nie jak jest napisane, że w 500 ml, przestudzić
  2. czekoladę zetrzeć na tarce do warzyw na najdrobniejszych oczkach
  3. do misy miksera przełożyć ser, dodać przestudzoną galaretkę i miksować przez ok 3 minuty, dodać aromat pomarańczowy oraz czekoladę, miksować jeszcze minutę
  4. tortownicę wyłożyć folią spożywczą na dnie i po bokach, na wierzch natomiast położyć folię aluminiową, zrób to tak by nie było szpar i szczelin, bo ta dziadyga masa serowa lubi sobie wypływać z tortownicy 😉
  5. przelej masę do tortownicy i wstaw do lodówki na 8 godzin, będzie już porządnie zastygnięta
  6. na ok godzinę przed wyjęciem tortownicy rozpuść w gorącej wodzie drugą galaretkę, przestudź ją i daj jej trochę już stężeć
  7. wyjmij tortownicę z lodówki,obierz mandarynki, ułóż je na wierzchu masy serowej
  8. na wierzch wylej tężejącą już galaretkę, wstaw tortownicę z ciastem znów do lodówki do zastygnięcia galaretki na wierchu
  9. gotowe!

photofacefun_com_1514666582

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sałatka z mandarynkami

30 grudnia 2017

Żurek

31 grudnia 2017