Danie główne / Wieprzowina

Kotlet schabowy

Niedawno odkryłam na którymś programie kulinarnym tę metodę przygotowywania kotleta schabowego i postanowiłam ją wypróbować. Kotlet tak przyrządzony jest niesamowicie soczysty.

photofacefun_com_1510063111

Składniki:

  • rozbite na kotlety mięso
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta, mąka i jajo do panierki

Przygotowanie:

  • mięso na kotlety przełóż do miski, zalej mlekiem i dodaj pokrojoną cebulę, mocz mięso przez 2 godziny, po 2 godzinach wyjmij je z mleka, osusz  papierowym ręcznikiem, posyp solą i pieprzem
  • do trzech misek wsyp: mąkę, bułkę, a do ostatniej wbij i rozbełtaj jajo
  • obtaczaj mięso w mące, jaju i bułce ( w tej kolejności) i smaż na dobrze rozgrzanym oleju
  • podawaj z ulubionymi dodatkami, ja polecam Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz Idealna mizeria

Smacznego!

photofacefun_com_1510063155

Comments

30 grudnia 2017 at 08:40

Proste i smaczne danie, czyli najlepsze :).



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sałatka z mandarynkami

30 grudnia 2017