
Kotlet schabowy
Niedawno odkryłam na którymś programie kulinarnym tę metodę przygotowywania kotleta schabowego i postanowiłam ją wypróbować. Kotlet tak przyrządzony jest niesamowicie soczysty.
Składniki:
- rozbite na kotlety mięso
- 1 cebula
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta, mąka i jajo do panierki
Przygotowanie:
- mięso na kotlety przełóż do miski, zalej mlekiem i dodaj pokrojoną cebulę, mocz mięso przez 2 godziny, po 2 godzinach wyjmij je z mleka, osusz papierowym ręcznikiem, posyp solą i pieprzem
- do trzech misek wsyp: mąkę, bułkę, a do ostatniej wbij i rozbełtaj jajo
- obtaczaj mięso w mące, jaju i bułce ( w tej kolejności) i smaż na dobrze rozgrzanym oleju
- podawaj z ulubionymi dodatkami, ja polecam Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz Idealna mizeria
Smacznego!
Comments
Proste i smaczne danie, czyli najlepsze :).
To prawda 🙂