
Gyros ze schabu moczonego w mleku
Dotąd robiłam gyros z karkówki ( przepis na niego znajdziesz tutaj ), ale tym razem postanowiłam zrobić go ze schabu. Aby nadać mięsu kruchości, moczyłam je przez dobę w mleku.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 1 szklanka oleju
- 1 opakowanie przyprawy gyros
- mleko
Przygotowanie:
- mięso pokrój w kotlety i mocz w mleku przez dobę
- po tym czasie wyjmij mięso z mleka, opłucz, osusz
- pokrój mięso w cienkie paski i przełóż do miski
- w drugiej misce wymieszaj olej z przyprawą gyros, a następnie wlej mieszankę do miski z mięsem
- mięso dokładnie wymieszaj w oleju z przyprawą
- odstaw do lodówki na około 4 godziny
- po tym czasie odsącz mięso z oleju na sitku i smaż do pożądanego stopnia zarumienienia na suchej patelni
- podawaj z ulubionymi dodatkami
Comments
Ze schabu jeszcze nie robiłam, pycha 🙂
Polecam! a z czego dotąd robiłaś?
Zazwyczaj z mięsa drobiowego 🙂