Danie główne / Wieprzowina

Gyros ze schabu moczonego w mleku

Dotąd robiłam gyros z karkówki ( przepis na niego znajdziesz tutaj ), ale tym razem postanowiłam zrobić go ze schabu. Aby nadać mięsu kruchości, moczyłam je przez dobę w mleku.

photofacefun_com_1510931469Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
  • mleko

Przygotowanie:

  1. mięso pokrój w kotlety i mocz w mleku przez dobę
  2. po tym czasie wyjmij mięso z mleka, opłucz, osusz
  3. pokrój mięso w cienkie paski i przełóż do miski
  4. w drugiej misce wymieszaj olej z przyprawą gyros, a następnie wlej mieszankę do miski z mięsem
  5. mięso dokładnie wymieszaj w oleju z przyprawą
  6. odstaw do lodówki na około 4 godziny
  7. po tym czasie odsącz mięso z oleju na sitku i smaż do pożądanego stopnia zarumienienia na suchej patelni
  8. podawaj z ulubionymi dodatkami

Smacznego!

Comments

29 grudnia 2017 at 15:39

Ze schabu jeszcze nie robiłam, pycha 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wołowe kotlety mielone

25 grudnia 2017