
Kutia orkiszowa
To mój debiut jeśli chodzi o to danie, zrobiłam ją w wydaniu z orkiszem. Polecam!
Składniki:
- 0,5 kg orkiszu
- 0,5 kg maku- ja kupiłam taki nie do mielenia samemu, a taki co jest gotowy po zalaniu gorącym mlekiem i zamieszaniu
- 0,5 kg miodu
- po 0,5 szklanki: rodzynek, migdałów, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 400 ml słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
- Orkisz zalej wodą i odstaw na 12 godzin. Następnie zlej wodę, przełóż go do garnka, zalej nową wodą i gotuj do jego miękkości
- Sparz mak i trzykrotnie go zmiel w maszynce, lub jak mój, zalej gorącym mlekiem i chwilę zagotuj razem ( wg przepisu na opakowaniu na maku)
- Orkisz i zmielony mak wymieszaj z miodem.
- Dodaj sparzone uprzednio rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone migdały i orzechy oraz śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Tak przygotowaną kutię wstaw do lodówki.