Boże Narodzenie / Deser

Kutia orkiszowa

To mój debiut jeśli chodzi o to danie, zrobiłam ją w wydaniu z orkiszem. Polecam!

Składniki:

  • 0,5 kg orkiszu
  • 0,5 kg maku- ja kupiłam taki nie do mielenia samemu, a taki co jest gotowy po zalaniu gorącym mlekiem i zamieszaniu
  • 0,5 kg miodu
  • po 0,5 szklanki: rodzynek, migdałów, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 400 ml słodkiej śmietanki

photofacefun_com_1514111038.jpg

Przygotowanie:

  1. Orkisz zalej wodą i odstaw na 12 godzin. Następnie zlej wodę, przełóż go do garnka, zalej nową wodą i gotuj do jego miękkości
  2. Sparz mak i trzykrotnie go zmiel w maszynce, lub jak mój, zalej gorącym mlekiem i chwilę zagotuj razem ( wg przepisu na opakowaniu na maku)
  3. Orkisz i zmielony mak wymieszaj z miodem.
  4. Dodaj sparzone uprzednio rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone migdały i orzechy oraz śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Tak przygotowaną kutię wstaw do lodówki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Życzenia świąteczne

23 grudnia 2017

Wołowe kotlety mielone

25 grudnia 2017