
Orientalny schab z grzybami mung
(przepis autorski)
Składniki:
- 0,5 kg schabu bez kości
- 1 garść suszonych grzybów mung
- sos sojowy
- imbir suszony
- chilli suszone
- czosnek suszony
- miód
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka jogurtu naturalnego
- cebula
- olej do smażenia
- ziele angielskie i liść laurowy – po 2 sztuki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- mięso umyj, osusz, pokrój na kotlety, odłóż na bok
- grzybki zalej wrzątkiem o odstaw na bok
- cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni, przełóż do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe
- mięso oprósz solą i pieprzem, usmaż na rumiano na patelni z obu stron, przełóż do garnka na cebulę
- zawartość garnka zalej wodą niewiele powyżej poziomu mięsa, dodaj sos sojowy i przyprawy, a także miód, zacznij od niewielkiej ilości dodatków do sosu i sprawdzaj jaki smak będzie Ci najbardziej odpowiadać, czy bardziej ostry, wtedy daj więcej chilli, słony- więcej sosu sojowego czy słodszy- więcej miodu; duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 1 godzinę
- grzyby odsączyć z wody i posiekać na małe kawałki, dodać do garnka
- w kubku połącz jogurt z mąką, zahartuj gorącym sosem i dodaj do garnka, wymieszaj, sos powinien ładnie zgęstnieć
- gotowe
a jak masz ochotę na inne danie w kuchni azjatyckiej, to zajrzyj tutaj
Comments
Super pomysł 🙂
Dziękuję 🙂