Danie główne

Orientalny schab z grzybami mung

(przepis autorski)

photofacefun_com_1512913556

Składniki:

  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 1 garść suszonych grzybów mung
  • sos sojowy
  • imbir suszony
  • chilli suszone
  • czosnek suszony
  • miód
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • cebula
  • olej do smażenia
  • ziele angielskie i liść laurowy – po 2 sztuki
  • sól, pieprz

photofacefun_com_1512913436

Przygotowanie:

  1. mięso umyj, osusz, pokrój na kotlety, odłóż na bok
  2. grzybki zalej wrzątkiem o odstaw na bok
  3. cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni, przełóż do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe
  4. mięso oprósz solą i pieprzem, usmaż na rumiano na patelni z obu stron, przełóż do garnka na cebulę
  5. zawartość garnka zalej wodą niewiele powyżej poziomu mięsa, dodaj sos sojowy i przyprawy, a także miód, zacznij od niewielkiej ilości dodatków do sosu i sprawdzaj jaki smak będzie Ci najbardziej odpowiadać, czy bardziej ostry, wtedy daj więcej chilli, słony- więcej sosu sojowego czy słodszy- więcej miodu; duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 1 godzinę
  6. grzyby odsączyć z wody i posiekać na małe kawałki, dodać do garnka
  7. w kubku połącz jogurt z mąką, zahartuj gorącym sosem i dodaj do garnka, wymieszaj, sos powinien ładnie zgęstnieć
  8. gotowe

a jak masz ochotę na inne danie w kuchni azjatyckiej, to zajrzyj tutaj

photofacefun_com_1512913489

Smacznego!

Comments



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kluski śląskie

18 grudnia 2017

Schab w marynacie miodowej

22 grudnia 2017