
Kluski śląskie
Nauczyłam się je robić niedawno i pokochałam je miłością bezwarunkową.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajo
- mąka ziemniaczana
- sól
Przygotowanie:
- ziemniaki obierz i wstaw do ugotowania, ugotowane przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz
- przełóż je do miski u uciśnij, 1/4 ziemniaków wyjmij, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dokładam wyjętą uprzednio część ziemniak
- wbijam jajko, posól do smaku (ok. 1 łyżeczki)
- z tak wyrobionego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i palcem zrób wgłębienie
- kluski wrzucaj do wrzącej, osolonej wody, mieszaj żeby nie przykleiły się do dna
- gdy kluski wypłyną na wierzch gotuj około 2 minut
Comments
Też po tym jak pierwszy raz je zrobiłam to je pokochałam 🙂 Tylko że ja nie dodaję jajka 🙂
ja czasem także go nie dodaję 🙂
W prawdzie sama nigdy nie robiłam, ale tak czy siak, kluski śląskie uwielbiam 😍😊