Danie główne / Dodatki

Kluski śląskie

Nauczyłam się je robić niedawno i pokochałam je miłością bezwarunkową.

photofacefun_com_1511728590Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajo
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Przygotowanie:

  • ziemniaki obierz i wstaw do ugotowania, ugotowane przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz
  • przełóż je  do miski u uciśnij, 1/4 ziemniaków wyjmij, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dokładam wyjętą uprzednio część ziemniak
  • wbijam jajko, posól do smaku (ok. 1 łyżeczki)
  • z tak wyrobionego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i palcem zrób wgłębienie

photofacefun_com_1511728492

  • kluski wrzucaj do wrzącej, osolonej wody,  mieszaj żeby nie przykleiły się do dna
  • gdy kluski wypłyną na wierzch gotuj około 2 minut

photofacefun_com_1511728541

Smacznego!

Comments

20 grudnia 2017 at 10:08

Też po tym jak pierwszy raz je zrobiłam to je pokochałam 🙂 Tylko że ja nie dodaję jajka 🙂



24 grudnia 2017 at 20:17

W prawdzie sama nigdy nie robiłam, ale tak czy siak, kluski śląskie uwielbiam 😍😊



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *