
Karkówka na ostro
Lubisz karkówkę? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Składniki ( 4 porcje):
- 4 kotlety z karkówki
- 6 łyżek ketchupu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki pasty chilli sambal olelek ( do kupienia na przykład w tesco lub piotrze i pawle)
- olej do smażenia
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- mięso umyj i osusz, przełóż do miski
- w drugiej misce połącz ketchup, ocet i pastę chilli, dokładnie wymieszaj
- przełóż tę marynatę do miski z mięsem i dokładnie wytaptaj 😉 mięso w niej, uważaj na oczy jeśli robisz to rękoma, żeby ich nie potrzeć z tą ostrą marynatą, bo będzie piekło, oj będzie ( jeśli już udało Ci się wetrzeć ostrą pastę w oko to na pieczenie nie woda! woda tylko pogarsza sprawę, użyj mleka)
- miskę z mięsem i marynatą odstaw do lodówki na dobę
- po tym czasie miskę wyjmij z lodówki, na patelni podgrzej olej i usmaż kotlety na rumiano z każdej strony, a następnie, nie zdejmując ich z patelni, zalej wodą do poziomu mięsa i duś pod przykryciem ok godzinę ma małym ogniu, żeby mięso stało się miękkie
- pod koniec duszenia, w kubku wymieszaj mąkę z jogurtem i dodaj gorącego sosu z patelni by zahartować zawartość kubka, aby na patelni jogurt nam się nie zważył, dodaj tak przygotowany sos na patelnię i wymieszaj, sos na patelni ładnie zgęstnieje
- gotowe
Mój inny przepis na karkówkę znajdziesz tutaj
Comments
w sam raz pod mój gust 🙂
Polecam !