
Schab zapiekany z serem i jajkiem
Dziś przedstawiam Ci kolejną wariację n temat schabu- tym razem kotlet schabowy zapiekany pod serem i jajkiem.
Składniki:
- rozbite na kotlety mięso
- 1 cebula
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta, mąka i jajo do panierki
- jaja- tyle ile kotletów
- plastry żółtego sera- tyle ile kotletów
Przygotowanie:
- mięso na kotlety przełóż do miski, zalej mlekiem i dodaj pokrojoną cebulę, mocz mięso przez 2 godziny, po 2 godzinach wyjmij je z mleka, osusz papierowym ręcznikiem, posyp solą i pieprzem
- do trzech misek wsyp: mąkę, bułkę, a do ostatniej wbij i rozbełtaj jajo
- obtaczaj mięso w mące, jaju i bułce ( w tej kolejności) i smaż na dobrze rozgrzanym oleju
- usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego
- na każdym kotlecie połóż usmażone sadzone jajko oraz plaster serca żółtego
- wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 10 minut do stopienia i zrumienienia sera
Comments
Ciekawy pomysł z tym jajkiem 🙂
Dziękuję 🙂