Danie główne / Wieprzowina

Schab zapiekany z serem i jajkiem

Dziś przedstawiam Ci kolejną wariację n temat schabu- tym razem kotlet schabowy zapiekany pod serem i jajkiem.

photofacefun_com_1512144021

Składniki:

  • rozbite na kotlety mięso
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta, mąka i jajo do panierki
  • jaja- tyle ile kotletów
  • plastry żółtego sera- tyle ile kotletów

Przygotowanie:

  • mięso na kotlety przełóż do miski, zalej mlekiem i dodaj pokrojoną cebulę, mocz mięso przez 2 godziny, po 2 godzinach wyjmij je z mleka, osusz  papierowym ręcznikiem, posyp solą i pieprzem
  • do trzech misek wsyp: mąkę, bułkę, a do ostatniej wbij i rozbełtaj jajo
  • obtaczaj mięso w mące, jaju i bułce ( w tej kolejności) i smaż na dobrze rozgrzanym oleju
  • usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego
  • na każdym kotlecie połóż usmażone sadzone jajko oraz plaster serca żółtego
  • wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 10 minut do stopienia i zrumienienia sera

Smacznego!

photofacefun_com_1512143959

Comments

15 grudnia 2017 at 12:04

Ciekawy pomysł z tym jajkiem 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Drobiowa fajita

13 grudnia 2017

Karkówka na ostro

15 grudnia 2017