Danie główne / Drób

Drobiowa fajita

Fajita (wym. fahita) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego, jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami. W restauracjach mięso pieczone i podawane jest często z cebulą i papryką. Popularnymi dodatkami są: kwaśna śmietanaguacamolesalsapico de galloser i pomidory.

źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fajita

Zapraszam dziś Was  na fajitę w wydaniu drobiowym. Jest pyszna.

photofacefun_com_1509971197

Składniki:

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 czerwona, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli, papryki słodkiej w proszku oraz suszonego czosnku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • mięso umyj, potnij z małe kawałki, przełóż do miski, dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę i powtórz mieszanie, przyprawy i mąka powinny dokładnie otoczyć kawałki mięsa z każdej strony
  • rozgrzej olej na patelni i przełóż na nią mięso, smaż na średnik ogniu ok 5 minut do zarumienienia
  • w tym czasie umyj papryki i pokrój je z paski, cebulę obierz i potnij w piórka
  • usmażone mięso zdejmij z patelni
  • na tą samą patelnię wrzuć paprykę i cebulę, dodaj odrobinę oleju, smaż pod przykryciem przez 5 minut
  • po 5 minutach dodaj do papryki mięso, dokładnie wszystko razem wymieszaj
  • podawaj z tortillami, kwaśną śmietaną, sosem gueacamole czy salsą

Smacznego!

photofacefun_com_1509971308

Comments



13 grudnia 2017 at 10:41

a czy można zamówić z dostawa do domu? poproszę tak na 15.30 ;))



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *