
Drobiowa fajita
Fajita (wym. fahita) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego, jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami. W restauracjach mięso pieczone i podawane jest często z cebulą i papryką. Popularnymi dodatkami są: kwaśna śmietana, guacamole, salsa, pico de gallo, ser i pomidory.
źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fajita
Zapraszam dziś Was na fajitę w wydaniu drobiowym. Jest pyszna.
Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 czerwona, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli, papryki słodkiej w proszku oraz suszonego czosnku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- mięso umyj, potnij z małe kawałki, przełóż do miski, dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę i powtórz mieszanie, przyprawy i mąka powinny dokładnie otoczyć kawałki mięsa z każdej strony
- rozgrzej olej na patelni i przełóż na nią mięso, smaż na średnik ogniu ok 5 minut do zarumienienia
- w tym czasie umyj papryki i pokrój je z paski, cebulę obierz i potnij w piórka
- usmażone mięso zdejmij z patelni
- na tą samą patelnię wrzuć paprykę i cebulę, dodaj odrobinę oleju, smaż pod przykryciem przez 5 minut
- po 5 minutach dodaj do papryki mięso, dokładnie wszystko razem wymieszaj
- podawaj z tortillami, kwaśną śmietaną, sosem gueacamole czy salsą
Comments
Smakowita propozycja 🙂
a czy można zamówić z dostawa do domu? poproszę tak na 15.30 ;))
Gosiu, dla Ciebie zawsze 🙂