
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami
To mój debiut jeśli chodzi o pierogi w takim ciastowym wydaniu. Przyznam, że wyszły smaczne. Polecam! Myślę, że śmiało można je przygotować na wigilijną kolację.
Składniki:
- 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
Ciasto:
- 300 g maki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki) lub 10 g świeżych
- 2 łyżki oliwy
- 180 ml mleka
Przygotowanie:
Farsz:
- grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia zagotuj, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i gotuj aż będą miękkie – około 45 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem
- kapustę ugotuj w 150 ml wody do miękkości z dodatkiem soli – 60 minut, dokładnie odciśnij. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedź, razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach
- na patelni na oleju zesmaż cebule, dodaj do farszu. Składniki farszu dobrze wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku
Ciasto:
-
mleko podgrzej, żeby było bardzo ciepłe. Składniki ciasta wymieszaj w misce. Gdy się połączą, to przełóż na blat
- zagnieć, aż ciasto będzie gładkie, wtedy posmaruj olejem i włóż do miski. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 h
- ciasto wyjmij z miski i zagnieć. Podziel na mniejsze części i każdą rozwałkuj.
- szklanką wytnij kółka
-
na każdym kole ułóż farsz i lep brzegi pierożków
-
ułóż pierożki na papierze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz około 20 minut, aż będą złociste
Comments
Super są takie pierożki!