Boże Narodzenie / Danie główne / Kolacja

Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami

To mój debiut jeśli chodzi o pierogi w takim ciastowym wydaniu. Przyznam, że wyszły smaczne. Polecam! Myślę, że śmiało można je przygotować na wigilijną kolację.

photofacefun_com_1511695748Składniki:

Farsz:
  • 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule

Ciasto:

  • 300 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki) lub 10 g świeżych
  • 2 łyżki oliwy
  • 180 ml mleka

Przygotowanie:

Farsz:

  • grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia zagotuj, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i gotuj aż będą miękkie – około 45 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem
  • kapustę ugotuj w 150 ml wody do miękkości z dodatkiem soli – 60 minut, dokładnie odciśnij. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedź, razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach
  • na patelni na oleju zesmaż cebule, dodaj do farszu. Składniki farszu dobrze wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku

Ciasto:

  • mleko podgrzej, żeby było bardzo ciepłe. Składniki ciasta wymieszaj w misce. Gdy się połączą, to przełóż na blat

  • zagnieć, aż ciasto będzie gładkie, wtedy posmaruj olejem i włóż do miski. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 h
  • ciasto wyjmij  z miski i zagnieć. Podziel na mniejsze części i każdą rozwałkuj.
  • szklanką wytnij kółka
  • na każdym kole ułóż farsz i lep brzegi pierożków

  • ułóż pierożki na papierze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz około 20 minut, aż będą złociste

photofacefun_com_1511695800Smacznego!

Comments



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zupy w odżywianiu

9 grudnia 2017