
Zupy w odżywianiu
Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy, dostarczają płynów do codziennego zapotrzebowania na nie.
Można wyróżnić następujące rodzaje zup:
- czyste (np. buliony, barszcz, pomidorowa);
- podprawiane (zawiesiną, zasmażką, podprawą zacieraną, śmietaną lub żółtkiem);
- kremy;
- owocowe;
- mleczne;
- na wywarach mięsnych, warzywnych
Jakie korzyści mamy z jedzenia zup ?
1. zupy dostarczają cennych składników odżywczych- np włókna kolagenowe zawarte w mięsie oraz błonnik pokarmowy zawarty w warzywach czy kaszach. Każdy kto interesuje się zdrowym odżywaniem wie, jak wartościowy jest błonnik.
Dużo właściwości prozdrowotnych mają zupy warzywne. Zawierają dużo rozpuszczalnego błonnika, a ten jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu pokarmowego oraz przeciwdziała chorobom serca i nowotworom. Te zupy działają również poprzez opóźnianie procesów starzenia, wzmacniają także włosy i paznokcie.
2. odpowiednio przygotowane zupy mają mało kalorii, a więc pomagają zgubić zbędne kilogramy. Dodatkowo ich płynna konsystencja nie obciąża nadmiernie układu pokarmowego; zupy są doskonałą podstawą do posiłków dietetycznych, są niskokaloryczne, co jest wskazane dla osób, które się odchudzają, ale podczas odchudzania należy jeść zupy czyste, a nie zagęszczane zasmażką czy zabielane tłustą śmietaną; do zabielania zupy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym;
Poniżej znajdziesz moje przepisy na zupy, serdecznie zapraszam!
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
Zupa ogórkowa na kurzych udkach
Zupa z pieczonej dyni czyli powitajmy jesień
Zupa- krem w pomidorów czyli pomidorówka nie musi być nudna
Zupa – krem z brokuła czyli jak KaFka przekonała się do brokuł
Comments
Uwielbiam kremy 🙂
Ja także, a jakie robisz?
U mnie zdecydowanie pomidorowa i koniecznie z makaronem😋😋