Pierniczki

dnia

Pierniczki są dla mnie nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia.

photofacefun_com_1511908306Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g miodu naturalnego
  • 120 g margaryny do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

photofacefun_com_1511885644Przygotowanie:

  • na stolnice przesiać mąkę wymieszaną z sodą, uformować górkę
  • w przesianej mące zrobić wgłębienie i wlać w nie miód, następnie dodać przyprawę do piernika, cukier puder, tłuszcz oraz jajko
  • wszystkie składniki razem zagnieść i wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące
  • z tak przygotowanego ciasta rozwałkowywać placki grubości około 5 mm

photofacefun_com_1511885700

  • wykroić pierniki i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem
  • piec 10 minut w 180 stopniach w piekarniku

photofacefun_com_1511885754

Dekoracja:

  • lukier- 200 g cukru pudru przesiać przez sitko do miski i połączyć z 5-6 łyżkami wody lub soku w cytryny

photofacefun_com_1511908136

  • można posypać różnymi posypkami na nie zastygły jeszcze lukier

photofacefun_com_1511908196Smacznego!

5 komentarzy Dodaj własny

  1. Zuza pisze:

    jakie urocze 🙂

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Dziękuję 🙂

  2. U mnie zawsze robi się ciasteczka na bazie amoniaku, pierniczki nie są obowiązkową propozycją na święta 🙂

  3. Aga S pisze:

    Czy pierniczki są od początku miękkie czy muszą poleżakować?

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Powinny trochę poleżeć

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *