
Pierniczki
Pierniczki są dla mnie nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g miodu naturalnego
- 120 g margaryny do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- na stolnice przesiać mąkę wymieszaną z sodą, uformować górkę
- w przesianej mące zrobić wgłębienie i wlać w nie miód, następnie dodać przyprawę do piernika, cukier puder, tłuszcz oraz jajko
- wszystkie składniki razem zagnieść i wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące
- z tak przygotowanego ciasta rozwałkowywać placki grubości około 5 mm
- wykroić pierniki i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem
- piec 10 minut w 180 stopniach w piekarniku
Dekoracja:
- lukier- 200 g cukru pudru przesiać przez sitko do miski i połączyć z 5-6 łyżkami wody lub soku w cytryny
- można posypać różnymi posypkami na nie zastygły jeszcze lukier
Comments
jakie urocze 🙂
Dziękuję 🙂
U mnie zawsze robi się ciasteczka na bazie amoniaku, pierniczki nie są obowiązkową propozycją na święta 🙂
Czy pierniczki są od początku miękkie czy muszą poleżakować?
Powinny trochę poleżeć