
Jabłka w bezglutenowym cieście
Lubicie racuszki? Dziś zaproponuję Wam jabłka w cieście z mąki bezglutenowej- ryżowej.
Składniki:
- 4 jabłka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 jajo
- 2 łyżki erytrytolu *
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- olej do smażenia
* erytrytol to substancja słodząca, polecana dla osób na diecie oraz dla cukrzyków, nie powoduje ona wyrzutu insuliny przez trzustkę, poza tym jest praktycznie bez kalorii, warto jednak pamiętać, że tego typu produkty powinno się kupować ze sprawdzonego źródła i od sprawdzonego producenta, to w końcu jest jedzenie i powinno być dobrej jakości; ja erytrytol kupuję tutaj – sprawdzony producent i dostawca więc mogę polecić z czystym sumieniem
Przygotowanie:
- do miski wsyp suche składniki, dokładnie wymieszaj, dodaj mokre składniki i dokładnie wymieszaj trzepaczką tak, żeby nie było grudek
- jabłko obierz, pokrój w plastry w poprzek, usuń gniazda nasienne
- tak przygotowane owoce obtocz w cieśnie i smaż na gorącym oleju
- podawaj z cukrem pudrem
A jeśli lubisz banany to polecam Racuszki z bananami
Smacznego!
Comments
Idealny deser po weekendowym obiedzie:)
🙂