
Kurczak pieczony na 40 ząbkach czosnku
Był już kurczak pieczony na soli na blogu, teraz pora na kurczaka pieczonego na 40 ząbkach czosnku.
Składniki:
- 1 kurczak opłukany od środka i osuszony
- 4 łyżki oliwy
- 40 nieobranych ząbków czosnku
- opakowanie suszonego tymianku
- 2 gałązki świeżej natki pietruszki
- 1 listek laurowy
- sól i pieprz
- 200 ml wywaru z warzyw lub gorącej wody
Przygotowanie:
- zwiąż razem nogi kurczaka, oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć kurczaka i obsmaż na złocisty kolor
- przygotuj naczynie żaroodporne, włóż do niego rękaw do pieczenia, na dnie rękawa połóż pietruszkę, na to posyp tymianek, a następnie połóż na wierzchu ząbki czosnku
- kurczaka włóż do rękawa cycuszkami do góry, natrzyj solą i pieprzem na wierzchu i zawiąż rękaw
- piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny ( 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia)
- po tym czasie wyjmij kurczaka w folii
- zawartość rękawa wlej do wywaru z warzyw – czosnek i natka pietruszki i zblenduj, następnie przetrzyj sos przez sitko, otrzymasz gładki, zielony sos
- podawaj z sosem czosnkowym domowej roboty ( jogurt naturalny + świeży czosnek)
Comments
ależ aromatyczny! Jak ja uwielbiam kurczaka z czosnkiem… mniam!
Polecam przepis, kurczak wychodzi pycha 🙂
On po prostu musi smakować obłędnie! 🙂
🙂
Bardzo apetyczny przepis 🙂 Zachęcamy do dodania go na stronie dompelenpomyslow.pl, będzie to na pewno dodatkowa promocja bloga! 🙂