Danie główne / Drób

Kurczak pieczony na 40 ząbkach czosnku

Był już kurczak pieczony na soli na blogu, teraz pora na kurczaka pieczonego na 40 ząbkach czosnku.

photofacefun_com_1511885510

Składniki:

  • 1 kurczak opłukany od środka i osuszony
  • 4 łyżki oliwy
  • 40 nieobranych ząbków czosnku
  • opakowanie suszonego tymianku
  • 2 gałązki świeżej natki pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz
  • 200 ml wywaru z warzyw lub gorącej wody

photofacefun_com_1511884998Przygotowanie:

  • zwiąż razem nogi kurczaka, oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć kurczaka i obsmaż na złocisty kolor

photofacefun_com_1511885180

  • przygotuj naczynie żaroodporne, włóż do niego rękaw do pieczenia, na dnie rękawa połóż pietruszkę, na to posyp tymianek, a następnie połóż na wierzchu ząbki czosnku

photofacefun_com_1511885226

  • kurczaka włóż do rękawa cycuszkami do góry, natrzyj solą i pieprzem na wierzchu i zawiąż rękaw

photofacefun_com_1511885309

  • piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny ( 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia)
  • po tym czasie wyjmij kurczaka w folii

photofacefun_com_1511885366

  • zawartość rękawa wlej do wywaru z warzyw – czosnek i natka pietruszki i zblenduj, następnie przetrzyj sos przez sitko, otrzymasz gładki, zielony sos

photofacefun_com_1511885409

  • podawaj z sosem czosnkowym domowej roboty ( jogurt naturalny + świeży czosnek)

photofacefun_com_1511885463

Smacznego!

Comments

30 listopada 2017 at 12:27

ależ aromatyczny! Jak ja uwielbiam kurczaka z czosnkiem… mniam!



13 grudnia 2017 at 11:02

On po prostu musi smakować obłędnie! 🙂



3 czerwca 2018 at 19:33

Bardzo apetyczny przepis 🙂 Zachęcamy do dodania go na stronie dompelenpomyslow.pl, będzie to na pewno dodatkowa promocja bloga! 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierogi z kapustą i grzybami

29 listopada 2017