
Pierogi z kapustą i grzybami
Uwielbiam pierogi w każdym wydaniu. Dziś, w cyklu świątecznym, zapraszam Cię na te z kapustą i grzybami
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- około 2 szklanek ciepłej wody
- 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
Przygotowanie:
- grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia zagotuj, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i gotuj aż będą miękkie – około 45 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem
- kapustę ugotuj w 150 ml wody do miękkości z dodatkiem soli – 60 minut, dokładnie odciśnij. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedź, razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach
- na patelni na oleju zesmaż cebule, dodaj do farszu. Składniki farszu dobrze wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku
- mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie, dodaj sól i olej. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiaj ciasto, zagarniaj mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut
- nastaw wodę w garnku na gotowanie, posól i dodaj odrobinę oleju
- ciasto podziel na 4 części, kolejno rozwałkuj na placki, szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi lub użyć urządzenia do wycinania i ładnego sklejania pierogów jakie nabyłam za 3 zł z agd
- gotuj do miękkości, przez 5 minut
- podawaj ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą
Smacznego!
Comments
Fajny blog 🙂 co do pierogów to się zgadzam, że ze wszystkim są najlepsze! Do tych o których piszesz fajnie by pasował sos grzybowy 🙂 ja ostatnio robiłam z koncentratu Krakus bo nie miałam grzybów i dobrze pasował.
Irmina, dziękuję 🙂
Totalnie moje ulubione danie na Wigilie…obok zupy grzybowej😊
😀
Też uwielbiam wszelkiego rodzaju pierogi, nie zjem tylko z serem na słodko 🙂 Z kapusta uwielbiam 🙂
a ruskie lubisz?
No ba! Klasyka 😀
Mogę jeść tonami 🙂