Boże Narodzenie / Danie główne / Kolacja / Uncategorized

Pierogi z kapustą i grzybami

Uwielbiam pierogi w każdym wydaniu. Dziś, w cyklu świątecznym, zapraszam Cię na te z kapustą i grzybami

photofacefun_com_1511537902

Składniki:

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • około 2 szklanek ciepłej wody
Farsz:
  • 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule

Przygotowanie:

  • grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia zagotuj, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i gotuj aż będą miękkie – około 45 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem
  • kapustę ugotuj w 150 ml wody do miękkości z dodatkiem soli – 60 minut, dokładnie odciśnij. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedź, razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach
  • na patelni na oleju zesmaż cebule, dodaj do farszu. Składniki farszu dobrze wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku

photofacefun_com_1511537625

  • mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie, dodaj sól i olej. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiaj ciasto, zagarniaj mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut

photofacefun_com_1511537725

photofacefun_com_1511537776

  • nastaw wodę w garnku na gotowanie, posól i dodaj odrobinę oleju
  • ciasto podziel na 4 części, kolejno rozwałkuj  na placki, szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi lub użyć urządzenia do wycinania i ładnego sklejania pierogów jakie nabyłam za 3 zł z agd

P1270302.JPG

  • gotuj do miękkości, przez 5 minut

photofacefun_com_1511537827

  • podawaj ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą

photofacefun_com_1511537902

Smacznego!

boże narodzenie

Comments

Irmina
29 listopada 2017 at 14:09

Fajny blog 🙂 co do pierogów to się zgadzam, że ze wszystkim są najlepsze! Do tych o których piszesz fajnie by pasował sos grzybowy 🙂 ja ostatnio robiłam z koncentratu Krakus bo nie miałam grzybów i dobrze pasował.



29 listopada 2017 at 15:47

Totalnie moje ulubione danie na Wigilie…obok zupy grzybowej😊



29 listopada 2017 at 21:16

Też uwielbiam wszelkiego rodzaju pierogi, nie zjem tylko z serem na słodko 🙂 Z kapusta uwielbiam 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rumsztyk wołowy z cebulką

28 listopada 2017