Boże Narodzenie / Kolacja / Ryby

Ryba po grecku

Kolejną potrawą, której nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole to ryba po grecku. A  u Was goszczą ryby pod jaką postacią w ten wieczór?

photofacefun_com_1511536680.jpg

Składniki:

  • 800 g filetów z białej ryby, ja użyłam dorsza
  • 500 g marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 50 g selera
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • rybę rozmroź, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki, posyp solą i pieprzem, odstaw
  • marchew, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej na grubych oczkach; przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą, posól; gotuj przez 20 minut pod przykryciem; pod koniec dodaj ziele angielskie i liść laurowy
  • gdy warzywa się gotują, usmaż rybę: otocz ją w mące i smaż partiami na złoto na rozgrzanym oleju
  • w garnka z warzywami odlać pół szklanki wywaru i rozrobić w nim koncentrat pomidorowy
  • cebulę i pora pokrój w pół-plastry i podsmaż na patelni, dodaj ugotowane warzywa z wywarem i koncentrat, dokładnie wszystko wymieszaj i zagotuj; dopraw do smaku
  • usmażoną rybę połóż na dnie naczynia żaroodpornego, a na niej połóż gorące warzywa
  • najlepiej przygotować tę potrawę dzień, dwa przed jedzeniem aby wszystkie smaki dobrze przeszły

Smacznego!

boże narodzeniezdjęcie z internetu

Comments

28 listopada 2017 at 17:41

Klasycznie i pysznie oczywiście 🙂



28 listopada 2017 at 19:12

Uwielbiam rybę po grecku, nie tylko w Wigilię 🙂





29 listopada 2017 at 21:18

U mnie na święta się jej nie przygotowuje, ale na obiad owszem 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Surówka z kiszonej kapusty

24 listopada 2017

Rumsztyk wołowy z cebulką

28 listopada 2017