
Ryba po grecku
Kolejną potrawą, której nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole to ryba po grecku. A u Was goszczą ryby pod jaką postacią w ten wieczór?
Składniki:
- 800 g filetów z białej ryby, ja użyłam dorsza
- 500 g marchewki
- 150 g pietruszki
- 50 g selera
- 1 cebula
- 1 por
- 3 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- rybę rozmroź, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki, posyp solą i pieprzem, odstaw
- marchew, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej na grubych oczkach; przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą, posól; gotuj przez 20 minut pod przykryciem; pod koniec dodaj ziele angielskie i liść laurowy
- gdy warzywa się gotują, usmaż rybę: otocz ją w mące i smaż partiami na złoto na rozgrzanym oleju
- w garnka z warzywami odlać pół szklanki wywaru i rozrobić w nim koncentrat pomidorowy
- cebulę i pora pokrój w pół-plastry i podsmaż na patelni, dodaj ugotowane warzywa z wywarem i koncentrat, dokładnie wszystko wymieszaj i zagotuj; dopraw do smaku
- usmażoną rybę połóż na dnie naczynia żaroodpornego, a na niej połóż gorące warzywa
- najlepiej przygotować tę potrawę dzień, dwa przed jedzeniem aby wszystkie smaki dobrze przeszły
Smacznego!
zdjęcie z internetu
Comments
Klasycznie i pysznie oczywiście 🙂
Dziękuję 🙂
Uwielbiam rybę po grecku, nie tylko w Wigilię 🙂
Ja także!
apetycznie bardzo 🙂
Dziękuję 🙂
U mnie na święta się jej nie przygotowuje, ale na obiad owszem 🙂
🙂