Boże Narodzenie / Zupy

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Na miesiąc przed Wigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w ten wieczór zawsze jadło się tę zupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A  u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór?

photofacefun_com_1511360079

Składniki:

Barszcz:
– 4 buraki
– 1 marchewka
– 1 korzeń selera
– 1 korzeń pietruszki
– 6 ząbków czosnku
-4 liście laurowe
– 4 ziarna ziela angielskiego
– 4 suszone grzybki
– 3 łyżki majeranku
– sól,pieprz
– 2 łyżki octu
– 1 łyżeczka cukru
Uszka:
1. ciasto :
– 2 szklanki mąki
– 1 jajko (opcjonalnie)
-pół szklanki ciepłej wody
– szczypta soli
2. farsz:
– 30 g grzybów suszonych ( ewentualnie pieczarek)
– 2 cebule
-1 łyżka oleju
– sól ,pieprz

Przygotowanie:

  • Barszcz:
    Warzywa obierz i pokrój na pół.Czosnek obierz i pokrój na pół. Wszystko wrzuć do garnka,zalej wodą. Dodaj ocet i cukier. Wrzuć grzybki suszone(wcześniej namoczone w wodze przez noc) ,ziele angielskie,liść laurowy, pieprz w ziarnach i majeranek. Gotuj na małym ogniu ok.1 godzinę ( barszcz gotowany na zbyt dużym ogniu straci barwę i stanie się rudy) Pod koniec gotowania przypraw.

photofacefun_com_1511359944

  • Uszka:
    Farsz:
    Grzybki namocz w wodzie na noc. Ugotuj w tej samej wodzie,w której się moczyły. Odcedź i wystudź. W przypadku pieczarek – umyj, pokrój w kostkę  i usmaż.
    Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
    Grzybki wymieszaj z cebulką. Dopraw. Gdy wystygnie to zmiksuj całość blenderem.
    Ciasto :
    Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części.
    Rozwałkować na czworokąt. Wycinać małe kwadraciki ok.3-4 cm. Ja osobiście nie wycinam kwadratów, a robię koła szklanką- robię małego pieroga i sklejam jego rogi. Na każdy kwadracik nałóż farsz i zlepić na trójkąt. Zawinąć na palec i zlepić rogi. Wrzuć na gotującą się osoloną wodę i gotuj uszka do momentu wypłynięcia.

photofacefun_com_1511359902

photofacefun_com_1511359982

Smacznego!

photofacefun_com_1511360036

boże narodzenie

zdjęcie z internetu

Comments

24 listopada 2017 at 10:25

Swięta już u Ciebie, jak miło. Równiutkie uszka na pewno pyszne do barszczu. 🙂



24 listopada 2017 at 23:13

Moje ulubione wigilijne danie! 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Fit bigos

22 listopada 2017

Gyros z karkówki

23 listopada 2017