
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
Na miesiąc przed Wigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w ten wieczór zawsze jadło się tę zupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór?
Składniki:
Barszcz:
– 4 buraki
– 1 marchewka
– 1 korzeń selera
– 1 korzeń pietruszki
– 6 ząbków czosnku
-4 liście laurowe
– 4 ziarna ziela angielskiego
– 4 suszone grzybki
– 3 łyżki majeranku
– sól,pieprz
– 2 łyżki octu
– 1 łyżeczka cukru
Uszka:
1. ciasto :
– 2 szklanki mąki
– 1 jajko (opcjonalnie)
-pół szklanki ciepłej wody
– szczypta soli
2. farsz:
– 30 g grzybów suszonych ( ewentualnie pieczarek)
– 2 cebule
-1 łyżka oleju
– sól ,pieprz
Przygotowanie:
- Barszcz:
Warzywa obierz i pokrój na pół.Czosnek obierz i pokrój na pół. Wszystko wrzuć do garnka,zalej wodą. Dodaj ocet i cukier. Wrzuć grzybki suszone(wcześniej namoczone w wodze przez noc) ,ziele angielskie,liść laurowy, pieprz w ziarnach i majeranek. Gotuj na małym ogniu ok.1 godzinę ( barszcz gotowany na zbyt dużym ogniu straci barwę i stanie się rudy) Pod koniec gotowania przypraw.
- Uszka:
Farsz:
Grzybki namocz w wodzie na noc. Ugotuj w tej samej wodzie,w której się moczyły. Odcedź i wystudź. W przypadku pieczarek – umyj, pokrój w kostkę i usmaż.
Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
Grzybki wymieszaj z cebulką. Dopraw. Gdy wystygnie to zmiksuj całość blenderem.
Ciasto :
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części.
Rozwałkować na czworokąt. Wycinać małe kwadraciki ok.3-4 cm. Ja osobiście nie wycinam kwadratów, a robię koła szklanką- robię małego pieroga i sklejam jego rogi. Na każdy kwadracik nałóż farsz i zlepić na trójkąt. Zawinąć na palec i zlepić rogi. Wrzuć na gotującą się osoloną wodę i gotuj uszka do momentu wypłynięcia.
Smacznego!
zdjęcie z internetu
Comments
Swięta już u Ciebie, jak miło. Równiutkie uszka na pewno pyszne do barszczu. 🙂
dziękuję 🙂
Moje ulubione wigilijne danie! 🙂
Moje także <3