
Fit bigos
Mam niezbyt fajne wspomnienia związane z bigosem z czasów dzieciństwa, zawsze pełen był tłustego mięsa. Stąd też pomysł by zrobić odchudzony bigos.
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 200 g wędzonego fileta z kurczaka
- 200 g świeżego fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 20 g suszonych grzybów
- 10 suszonych śliwek
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- grzyby namocz przez 3 godziny w wodzie, nie wylewaj wody z ich moczenia, dodasz ja do bigosu
- kapustę odcedź, posiekaj, wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj pod przekryciem około 20 minut
- na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę świeżą pierś z kurczaka, dodaj cebulkę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a na końcu pokrojony w kostkę wędzony filet z kurczaka
- dodaj zawartość patelni do garnka z kapustą, wymieszaj
- grzyby i śliwki pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do garnka, dolej wodę z grzybów, zamieszaj
- dodaj sól, pieprz, majeranek oraz koncentrat pomidorowy
- gotów pod przykryciem jeszcze godzinę
Smacznego!
Comments
Ja od zawsze wyciagałam kawałki mięsa z bigosu i odkładałam na bok talerza. W przypadku Twojego przepisu wreszcie nie musiałabym tego robić. Muszę spróbować! 🙂
Polecam! nie trzeba uważać jak się je 😀