Danie główne / Wieprzowina / Wołowina

Kotlety mielone w sosie musztardowym

Na jednej z grup na fb podpatrzyłam przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym, postanowiłam spróbować jak smakują.

photofacefun_com_1511015888

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam z indyka)
  • 1 cebula
  • otręby ( dla osób nie na diecie – bułka tarta)
  • 1 jajo
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany 12% do zup
  • 3 łyżki musztardy
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki orkiszowej ( możesz użyć pszennej)

photofacefun_com_1511015819Przygotowanie:

  • mięso przełóż do miski, wbij do niej jajo, dodaj otręby ( bułkę tartą), wyrób mięso dłońmi tak, żeby nie było zbyt rzadkie, dodaj sól, pieprz do smaku
  • cebulę pokrój z kostkę, czosnek posiekaj
  • na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj
  • formuj dłońmi kotlety, obtocz je w otrębach ( bułka tartej) i smaż na rumiano z obu stron
  • usmażone kotlety przełóż na drugą czystą patelnię
  • w garnku podgrzej wywar warzywny, w osobnej misce wymieszaj śmietanę z musztardą i łyżką mąki, następnie zahartuj tak powstały sos w misce gorącym wywarem, tak zahartowany sos dodaj do reszty wywaru, dokładnie wymieszaj
  • kotlety zalej sosem do połowy ich wysokości i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut
  • możesz podawać z ulubionymi dodatkami

Smacznego!

Comments

20 listopada 2017 at 16:44

Ale piękne i smakowite 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Fit schabowy

21 listopada 2017