
Kotlety mielone w sosie musztardowym
Na jednej z grup na fb podpatrzyłam przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym, postanowiłam spróbować jak smakują.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam z indyka)
- 1 cebula
- otręby ( dla osób nie na diecie – bułka tarta)
- 1 jajo
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietany 12% do zup
- 3 łyżki musztardy
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki orkiszowej ( możesz użyć pszennej)
Przygotowanie:
- mięso przełóż do miski, wbij do niej jajo, dodaj otręby ( bułkę tartą), wyrób mięso dłońmi tak, żeby nie było zbyt rzadkie, dodaj sól, pieprz do smaku
- cebulę pokrój z kostkę, czosnek posiekaj
- na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj
- formuj dłońmi kotlety, obtocz je w otrębach ( bułka tartej) i smaż na rumiano z obu stron
- usmażone kotlety przełóż na drugą czystą patelnię
- w garnku podgrzej wywar warzywny, w osobnej misce wymieszaj śmietanę z musztardą i łyżką mąki, następnie zahartuj tak powstały sos w misce gorącym wywarem, tak zahartowany sos dodaj do reszty wywaru, dokładnie wymieszaj
- kotlety zalej sosem do połowy ich wysokości i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut
- możesz podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!
Comments
Ale piękne i smakowite 🙂
Dziękuję 🙂