Danie główne / Wieprzowina

Schab duszony w sosie z suszonych leśnych grzybów

W związku z tym, że dostałam trochę suszonych grzybów, postanowiłam wykorzystać je do przygotowania schabu duszonego w sosie z tychże. Sama nie zbieram grzybów, bo się zupełnie na tym nie znam, ale suszone przyjmuje chętnie w każdej ilości 😉

photofacefun_com_1510746135Składniki:

  • 2 garści suszonych grzybów
  • 4 surowe plastry schabu
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • olej do smażenia
  • 1/2 małego pojemnika śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, czerwona suszona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa – w przypadku gdy smak będzie zbyt mało intensywny

photofacefun_com_1510746091Przygotowanie:

  • grzyby zalej wodą w miseczce i zostaw na ok godzinę, do czasu aż grzyby będą miękkie, nie wylewaj wody po grzybach, wykorzystasz je do przepisu
  • mięso umyj i osusz
  • rozgrzej na patelni olej i obsmaż mięso na rumiano z każdej strony
  • w garnku na dnie połóż ziele angielskie, liść laurowy, na to połóż usmażone mięso
  • cebulę obierz i pokrój w dowolny, ulubiony sposób, obsmaż na patelni, na której wcześniej smażone było mięso, przełóż do garnka z mięsem
  • czosnek obierz, posiekaj, dodaj do garnka
  • zawartość garnka zalej wodą grzybów
  • dodaj do garnka grzyby
  • woda powinna lekko zakrywać wszystkie składniki w garnku
  • duś wszystko razem na małym ogniu około godziny
  • przed końcem duszenia, dopraw solą  i pieprzem ( ewentualnie kostką rosołową) do smaku
  • w osobnej misce wymieszaj śmietaną z mąką, a następnie zahartuj gorącym wywarem z mięsa, dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj, sos powinien ładnie zgęstnieć
  • gotuj wszystko razem jeszcze 2 minuty
  • możesz podawać z kaszą, pieczonymi ziemniaczkami, na które przepis znajdziesz tutaj i mizerią, na którą przepis znajdziesz tutaj


Grzyby i warzywa jesienne. Edycja 3.

Smacznego!

photofacefun_com_1510746045

Comments

19 listopada 2017 at 19:08

Uwielbiam grzyby w każdej postaci, w lesie, świeże, suszone 🙂 A w obiedzie to już w ogóle bajka 🙂



29 listopada 2017 at 22:00

Grzybków ci u nas dostatek w tym roku, w przeciwieństwie do owców i warzyw, ale dajemy radę z … dyniami 😉

Super schabik, to jest oto , co lubią skorpiony i lwy 😉



    Oka w rosole czyli KaFka gotuje
    29 listopada 2017 at 22:26

    Ja niestety nie znam się na grzybach i ich nie zbieram, a szkoda i chyba pora się nauczyć chodzić na grzyby



29 listopada 2017 at 22:50

My też nie chodzimy, bo jak już, to byśmy jakieś „Szatany” przynieśli hehehe. U nas to tak jest, że czym coś ładniejszego, to fajne, a z grzybami , to tak nie ma xD
Mamy „fachowców” od tych spraw i jakoś od lat żyjemy 😉

Grzybki są super, ale tak jak wspomniałem … fachowa rąsią musi być xD



29 listopada 2017 at 23:08

U nas to z grzybkami, jak polem minowym 😉
Sami to byśmy pewnie „podli” po pierwszym, ale są fachowcy, którzy wiedzą co jest dobre 🙂
A że jest to dobre, to potem w potrawach można przetestować, tak jak u Ciebie 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Fit owsianka na śniadanie

18 listopada 2017