
Superfoods – chia vs siemię lniane
Jeśli interesujesz się zdrowym jedzeniem i świadomie dobrze traktujesz swoje ciało, na pewno słyszałeś niejednokrotnie określenie superfoods. Wiele osób używa go w odniesieniu do zdrowego stylu życia, ale czym tak naprawdę jest owo super jedzenie?
Superfoods to nic innego jak jak produkty spożywcze, które wyróżniają się dużą zawartością cennych składników – witamin, minerałów, antyoksydantów. Są to produkty naturalne, które pomagają w ochronie organizmu przed różnymi chorobami. W jaki sposób ma to miejsce? Główną rolę odgrywają tutaj przeciwutleniacze, które hamują rozwój komórek nowotworowych, a także witaminy, kwasy tłuszczowe czy minerały. Nasze wewnętrzne układy pracują wydajniej przez co są w stanie lepiej chronić nasz organizm przed zagrożeniami z zewnątrz.
Bardzo często w różnych rozmowach, które toczą się na grupach o zdrowiu czy odchudzaniu, występują spory na temat co jest lepsze: siemię lniane czy chia? Oba te produkty są superfoods’ami, a ja dziś zrobię ich porównanie. Sądzę, że wielu spośród Was ten wpis pomoże wyrobić sobie własną opinię w tym temacie.
źródła zdjęć: internet
Co jest wspólnego w siemieniu lnianym i w nasionach chia?
– kwasy Omega 3
– rozpuszczalny błonnik, który obniża poziom cholesterolu we krwi
– lingany, które są przeciwnowotworowymi antyoksydantami
Czym się więc różnią?
Siemię lniane:
– zawiera 20% więcej Omega 3 niż chia
– zawiera najwięcej linganów na Ziemii
– zawiera witaminę E, cynk, magnez, żelazo, fosfor, selen
– makro*:
kcal 584
białko18,29 MG
wapń 225 MG
magnez 329 MG
błonnik 27,3 MG
źródło zdjęcia: http://bioindygo.pl/siemie
Chia:
– zawiera 50% więcej błonnika niż siemię
– zawiera wapń, magnez, fosfor, cynk, potas, witaminę B1, B2 i B3
– makro*:
kcal 486
białko 16,54MG
wapń 631 MG
magnez 335 MG
błonnik 34,4 MG
źródło zdjęcia: http://bioindygo.pl/chia
* wszystkie wartości podane zostały dla 100 g suchego ziarna
Podsumowując:
Siemię lniane
+ więcej mangezu
+ więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych
+ więcej lgnanów
+ niedrogie
– aby w pełni wykorzystać jego walory wymaga zmielenia
Chia
+ więcej błonnika
+ mniej kalorii
+ dużo więcej wapnia
+ więcej żelaza
+ nie trzeba mielić
+ łatwo przygotować pyszny pudding
Jak widzicie zarówno chia jak i siemię lniane zawierają wiele cennych składników. Nie da się jednoznacznie określić, który z tych produktów jest lepszy, a który gorszy. Wszystko zależy od Waszych preferencji i tego co akurat Wam jest potrzebne w kuchni.
Po superfoods zawsze warto sięgać. Jednak warto pamiętać, żeby kupować je ze sprawdzonych źródeł, u sprawdzonych dostawców. Ja z czystym sumieniem mogę Wam polecieć te nasiona chia i siemię lniane:
Pozdrawiam!
Comments
Oba produkty stosuję i zgadzam się z Tobą: warto je kupować ze sprawdzonego źródła!
<3
Bardzo fajny, inspirujący wpis 🙂 Wynika z tego, że warto stosować oba superfoody 🙂 a nie decydować się na jeden z nich 🙂
Dokładnie, wszystko zależy od naszych potrzeb, bo a chia zrobisz fajny pudding, a np kisiel z siemienia wpływa łagodząco na żołądek. Pozdrawiam!
I warto kupować tak gdzie są sprawdzone źródła 🙂 nie razy czytałam o chińskim ksylitolu, który ze zdrowiem ma niewiele wspólnego…
Bardzo lubię i siemię, i chia. Do pieczywa, do sałatek, po prostu rewelacja 🙂
Ja także bardzo lubię i jedno i drugie 🙂
Ja używam obu, ale chia zazwyczaj deserów, a siemię do chleba lub na przykład farszu do gołąbków 🙂
o farszu do gołąbków nie słyszałam wcześniej, żeby dodać siemię, muszę wypróbować
Ja dorzucam kilka łyżek jak gotuję kaszę lub ryz do gołąbków.