
Nuggety ze schabu na pure z cebuli z sosem czosnkowo- koperkowym
Czasem puszczam wodze fantazji z kuchni i wychodzą mi takie rzeczy jak moja dzisiejsza propozycja: nuggety ze schabu na pure z cebuli z sosem czosnkowo- koperkowym.
Składniki:
- schab- w zasadzie jego ilość zależy od naszych potrzeb, ja użyłam dwóch kotletów
- 1 cebula
- 1 jajo
- 2 łyżki łyżka mąki, bułki tartej i otrąb żytnich
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- schab umyj, osusz, pokrój w paski, przełóż do miski
- oprósz go solą, pieprzem i papryką, wymieszaj, a następnie oprósz 1 łyżką mąki, bułki tartej i otrębami
- obtocz mięso w jajku w osobnej misce
- oprósz drugą łyżką mąki, bułki i otrąb
- smaż na rozgrzanym oleju na rumiano
- cebulę obierz i pokrój w kostkę
- zdejmij mięso z patelni
- na ten sam olej, na którym smażyło się mięso, wrzuć cebulę, podsmaż
- podsmażoną cebulę wrzuć do blendera i utrzyj na gładkie pure
- na talerzu ułóż najpierw pure, a na to mięso, w miseczce obok podaj sos
Smacznego!
Comments
Ciekawa propozycja 🙂